Tudomány

Ilyen zene mellett lehet biztonságosan vezetni

A brit tudósok brit zenészeket, egyebek mellett a Coldplay zenéjét ajánlják. Persze a KRESZ szabályainak betartása mellett.

A Confused.com terjedelmes, bár tudományos igényességgel nem vádolható kísérletét a London Metropolitan University professzora, Simon Moore személyével próbálták némi szakmai hitelességgel felruházni. A brit tudós végső megállapítása persze senkit sem fog meglepni: a nyugodt zene nyugodt, a tempós zene tempós sofőrré változtat.

De hogy helyet adjunk a tudományosabb megfogalmazásnak, ezennel közöljük a hivatalos verdiktet: a biztonságos vezetéshez az 55-65 decibel hangerő, és a szívveréshez közeli, 60-80 BPM az ideális.

Ebbe a kategóriába esik, s ezáltal a veszélytelen közlekedést elősegíti például Norah Jones Come Away With Me című dala, a Radiohead Karma Police című szerzeménye, Elton John Tiny Dancer című örökbecsűje vagy a már említett Coldplay The Scientist névre hallgató opusza. Akit érdekelnek további „vezetésbarát” kortárs alkotások, itt talál egyből harmincat.

Ezzel szemben halálos kombinációnak számít a hangos, gyors és a sofőrnek tetsző zene, mert az szó szerint felpörget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik