Gazdaság

Nem sok jóra számítanak a vállalkozások

Epitkezes(960x640)(1).jpg (építkezés, németország, )
Epitkezes(960x640)(1).jpg (építkezés, németország, )

Nagyon bizonytalanok, és pesszimisták, leginkább azért, mert a gazdaságpolitika, a közterhek és a versenyhelyzet változását sem érzik kedvezőnek.

Az előző negyedéves hangulatjavulás után ismét romlottak a várakozások. A K&H kkv bizalmi index felmérése szerint a szektort terhelő közterhek, a gazdaságpolitika és a versenyhelyzet változásának megítélése is visszaesett. Ez megkérdőjelezheti az újonnan bevezetett kisvállalati adózást segítő adófajták eredményességét. A növekvő közterhek negatív hatása a vállalkozások pénzügyi eredményeiben is tetten érhető. A kkv-k átlagosan 4 százalékos árbevétel-növekedéssel számolnak ebben az évben, de emellett csak 1 százalékos nyereségnövekedésre számítanak.

A bankok megítélése is mélypontra került, valószínűleg a növekvő közterhekből következő emelkedő díjszabások miatt. A vállalkozások ezenkívül a jegybanki alapkamat csökkenése ellenére tartanak attól is, hogy növekedhetnek a hitelek kamatai.

Viszont az európai uniós pályázati lehetőségeket (főleg a mezőgazdasággal és szolgáltatással foglalkozók) kedvezőbben ítélik meg, mint korábban. Ezenkívül a munkaerő-helyzet részindexénél mértek jelentős javulást. Növekedett azoknak a kkv-knak az aránya, melyek úgy vélik, a szektoron belül növekedhetnek a fizetések. S a megkérdezett cégvezetők szerint jelentősen, 20 százalékkal nőtt a bejelentett dolgozók aránya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik