Gazdaság

Ezt kell sürgősen bejelenteniük a cégeknek!

Sok cégnél nem tudják, hogy február elsejéig be kell jelenteniük többek között a cégvezetők személyes adatait, és a telephely-használat jogszerűségét is igazolni kell. Aki elmulasztja, milliós bírságot is kaphat.

A gazdasági társaságoknak (köztük egyéni cég, bt, kft, zrt, kkt) kell figyelniük arra, nehogy elfelejtsék a február elsejei bejelentési határidőt, amit a cégtörvény ír elő.

Személyes adatok

Eddig kell gondoskodniuk arról, hogy a cégbíróságra bejelentsék a tagok illetve a képviseletre jogosultak születési idejét és adóazonosító jelét (külföldieknél az adószámát), ha ezt eddig még nem tették meg. Korábban alakult cégeknél ez még nem volt kötelező, ezért kell ezt most pótolni. A társasági szerződésben pedig rögzíteni kell a születési helyet és időt is.

Székhely, telephely, fióktelep

Hasonló a helyzet a székhely, telephely, fióktelep jogszerű használatával is. Ez csak olyan ingatlan lehet, amely a cég tulajdonát képezi, vagy amelynek használatára a cég jogosult. A jogszerű használatról pedig szintén legkésőbb február elsejéig kell nyilatkozniuk a cégeknek.

Megfelelő-e a cégnév?

Ugyaneddig felül kell vizsgálni a cégneveket is. Itt azt kell megnézni többek között, hogy egyértelműen különbözik-e a cégnév és a rövidített cégnév más cégek neveitől (nem elég, ha csak a cégforma tér el), s hogy egyértelműen különbözik-e a közhatalmi és közigazgatási szervek köznyelvi neveitől. Az „állami” és a „nemzeti” szó pedig innentől kezdve csak akkor szerepelhet, ha a cégben az államnak közvetlenül, vagy szervezetei útján többségi  befolyása van, illetve ha a cég tartós állami tulajdonosi körbe tartozik.

Kézbesítési megbízott

Külföldi cégeknél pedig kötelező kézbesítési megbízottat jelölni, a hivatalos iratok átvételére. A megbízott csak a cégtől független személy lehet.

Mennyibe kerül?

Amennyiben csak ezeket az előírt kötelező változtatásokat jelenti be a cég, akkor illetéket és költségtérítési díjat nem kell fizetnie. De mivel ügyvédi közreműködés szükséges, így az ügyvédei díjat le kell róni, ami több tízezer forint is lehet.

Aki nem tesz eleget a bejelentési kötelezettségnek, azzal szemben törvényességi felügyeleti eljárást indíthatnak. Ha erre sor kerül, akkor a céget vagy a vezető tisztségviselőt pénzbírsággal sújthatják (százezer forinttól 10 millió forintig).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik