Gazdaság

Csak lassan hódítanak az új adózási módok

A minisztérium szerint több százezer vállalkozásnak nyújt kedvező adózási feltételeket a kata és a kiva. De eddig csak 60 ezren választották.

A szűk két héttel ezelőtti számokhoz képest (5101) majdnem megduplázódott a kisvállalati adót (kiva) választók száma a január 15-i jelentkezési határidő végéig, de így is csak mintegy tízezren tértek át az új adózásra a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adatai szerint.

A kisadózók tételes adóját (kata) választóknál most nem volt ilyen látványos növekedés, de határidő sem, hiszen ebbe az adózási nembe bármikor át lehet lépni év közben is. Jelenleg mintegy 51 ezren vannak azok a vállalkozók, akik így tettek.

Az NGM szerint a kata igazán komoly segítség lesz a hazai mikrovállalkozásoknak, a kiva pedig a tőke- és a munkajövedelmek egységes adóztatásának megteremtésével jelentős elmozdulást jelent egy foglalkoztatásbarát adórendszer irányába. S ezenkívül a korábbiaknál jobban célzott, egyszerűbb keretrendszert alakít ki a dinamikus növekedésre képes kisvállalatok versenyképességének javítása érdekében.

A minisztérium szerint a mikrovállalkozások közül évközben is sokan döntenek majd a tételes adózás mellett. A kisvállalati adóval kapcsolatban pedig a nemzetgazdasági tárca bízik abban, hogy miután az alkalmazás során a könyvelői szakma is jobban megismeri ezt az adózási szemléletet, a későbbiekben lényegesen bővül majd az új adónemet választók száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik