Gazdaság

Lesz még böjtje a rezsicsökkentésnek!

panel (panel, lakótelep, )
panel (panel, lakótelep, )

Persze, örülünk neki, hogy kevesebbet kell majd fizetünk. De ha emiatt pazarolóvá válunk, vagy elhalasztjuk az energiafogyasztást csökkentő felújításokat, vásárlásokat, akkor később ráfaraghatunk.

Mert bizony ilyen hatása is lehet annak, ha egyelőre 10 százalékkal (de lehet, hogy inkább háromszor 10 százalékkal) kevesebbe kerül a villany, a gáz, a távfűtés. És aztán lehet, hogy a víz, a csatorna és a szemétszállítás díj is csökken. Mert ha az embernek valami olcsóbb lesz, akkor nem annyira spórol vele, mint amikor még drága volt – hívja fel a figyelmet a Pénzcentrum. Így pedig országos szinten nőhet az energiafogyasztásunk (és a -függésünk is).

A másik veszély, hogy az olcsóság miatt nem végeztetjük el azokat a munkákat, amelyekkel csökkenthetjük az energiafogyasztásunkat (például falszigetelés, ablakcsere stb.), vagy nem cseréljük le az energiafaló készülékeket. A kényelmességnek azonban meglehet az ára, hiszen hosszú távon biztosan nem fenntarthatóak a nyomott árak.

Ezért a lap azt tanácsolja, a rezsicsökkentés mellett továbbra is spóroljunk az energiával. Azt pedig, amennyivel kevesebbet kell fizetnünk most, ha lehet, tegyük félre, és használjuk fel korszerűsítésre. Így hosszabb távon is alacsonyabb lehet a rezsink. Akkor is, amikor az árak esetleg már visszaállnak egy magasabb szintre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik