Gazdaság

Elszabadulhat a benzinár a jövő héten

A nemzetközi piaci folyamatok változásai miatt a benzin 8-10, a gázolaj pedig 3-5 forinttal drágulhat a jövő héten – olvasható a GKI Energiakutató pénteki előrejelzésében.

A legutóbbi 3 forintos benzináremelés után várhatóan a benzin és a dízel ára is 428 forintra emelkedhet január 16-án, szerdán.


Fotó: Kummer János

Az okok között említik, hogy a mediterrán üzemanyagtőzsdén az elmúlt egy hétben a benzin ára jelentősen emelkedett, és a forint árfolyama is gyengült. Márpedig a hazai üzemanyagárak változását döntően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin tonnánkénti ára a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest átlgosan 6,1%-kal nőtt. A motorikus gázolajé pedig heti átlagban 1,5%-os emelkedést mutatott.  A forint a dollárral szemben az elmúlt hét nap során átlagosan 0,6%-kal gyengült.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 6,7 százalékos emeledést, míg a gázolaj esetében 2,1 százalékos emelkedést mutatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik