Gazdaság

Novemberben nőtt a szállodák forgalma

Ez főleg a külföldi vendégeknek köszönhető, mert körükben nőtt a vendégéjszakák száma. A belföldi vendégeknél azonban csökkent.

A KSH legfrissebb jelentése szerint 6,1 százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma novemberben. Ezen belül a külföldiven­dég-­éjszakák száma 16 százalékkal nőtt, míg a belföldieké 3 százalékkal csökkent. A szálláshelyeken belül a szál­lo­dai ven­­­dégforgalom 7,6 százalékkal élénkült (itt főleg a négy­­­­csillagos házak sze­repe volt jelentős).

Novemberben a külföldi vendégek 703 ezer, a belföldiek pedig 631 ezer vendégéjszakát töltöttek a különböző szállás­he­lyeken. A belföldi vendégforgalom – Észak-Magyarország, Budapest, Közép-Duna-vidék és Dél-Dunántúl kivételével – minden tu­risz­tikai régióban csökkent.


Fotó: MTI / Komka Péter

A külföl­di­­ven­dég-for­ga­lom je­len­tős részét fogadó szállo­dákon belül az egy- és a kétcsillagos egy­ségek kivételével minden kategóriában növekedést regisztráltak. A külföldivendég-éjszakák száma viszont a tu­­­riszti­kai ré­giók több­ségében visszaesett, míg Budapesten és a Közép-Duna-vidéken 27 százalékkal nőtt. Budapesten a vendégforgalom összes­ségében 24 százalékkal emelkedett, mivel itt dinamikusan nőtt a külföldivendég-for­ga­lom.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 44,6 százalékos volt (5,1 százalékkal magasabb, mint egy éve). Ezen belül az öt­­­csil­lagosok 65,8, a négy­­­csil­lagosok 51,0 százalékos fog­laltságot értek el. A kiadott szállodai szo­bák brut­tó átlagára (13 958 forint) 4,5 százalékkal csökkent, elsősorban az erősebb forint hatására. Az egy kiadható szál­­lodai szobára jutó árbevétel pedig stagnált (6231 forint). Az egyes kategóriák között jelentősen eltért az átlagár, a legma­gasabb az ötcsillagos (29 735 forint), míg a legalacsonyabb a kétcsillagos egységekben (6283 forint) volt.

A kereskedelmi szálláshelyeknél összességében 1 százalékkal emelkedett a bruttó árbevétel folyó áron.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik