Gazdaság

Ők juthatnak munkához az idén

hegeszt (hegesztő)
hegeszt (hegesztő)

Főként gépész-, villamos-, valamint vegyészmérnököket, lakatosokat, forgácsolókat és hegesztőket kereshetnek a munkáltatók. Azt is megmondjuk, milyen munkakörökben várhatóak leépítések.

Az egyéb termék-összeszerelőknél, a minőségbiztosítási mérnököknél is kiemelkedően növekedhet a foglalkoztatottak száma.

Itt lesznek elbocsátások

A legnagyobb csökkenés pedig az általános irodai adminisztrátori és az egyéb ügyintézőknél várható. Ezeknél a pozícióknál 100 vagy annál több munkavállaló elbocsátását tervezik a megkérdezett munkáltatók.
Ennél kisebb mértékű létszámcsökkenést terveznek például az autóbuszvezetőket, szakorvosokat, gépjárműjavítókat, általános iskolai tanárokat, villanyszerelőket foglalkoztatók.

Tavalyhoz képest

Az egy évvel korábbi barométer adataihoz képest döntően nem változtak a leginkább javuló pozíciójú foglalkozások, bár ez nem azt jelenti, hogy az egyes foglalkozások helyzete változatlan lenne. Idén például bővült a legkeresettebb foglalkozások köre (ahol a várható létszámnövekedés a 100 főt is meghaladja), mert ide került a villamosberendezés-összeszerelő, a villamos gépek és készülékek műszerésze, javítója, a villamosipari technikus (elektronikai technikus) vagy a kereskedelmi tevékenységet folytató egység vezetője is.

Ezenkívül száz vagy annál több munkavállalót terveznek felvenni a cégek többek között bolti eladónak, szabónak, varrónak, rakodómunkásnak, tehergépkocsi-vezetőnek, húsfeldolgozónak, mérőóra-leolvasónak vagy villamos berendezés összeszerelőnek – derül ki az adatokból.

Ide várják leginkább a fiatalokat

A pályakezdők közül idén a bolti eladók, az egyéb termék összeszerelők, a húsfeldolgozók és a lakatosok lehetnek a legkeresettebbek. A felsőfokú iskolai végzettséget igénylő foglalkozásoknál pedig a gépészmérnökök, a villamosmérnökök, az elemző közgazdászok kaphatnak leginkább munkát (utóbbiak elsősorban Közép-Magyarországon).

Ez derült ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (MKIK-GVI) munkaerő-piaci prognózisából. A felmérésben több mint 7000 gazdálkodót kérdeztek meg, amelyeknél a foglalkoztatottak létszáma tavaly meghaladta a 646 ezret.

A KSH legfrissebb statisztikája szerint tavaly szeptember és november között 8 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma, és még mindig átlagosan másfél évig tart a munkakeresés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik