Gazdaság

Tízezreket spórolhatunk a rezsin

Futes(960x640)(12).jpg (fűtés, távfűtés, radiátor, fűtőtest, főtáv, )
Futes(960x640)(12).jpg (fűtés, távfűtés, radiátor, fűtőtest, főtáv, )

Az átalánydíjasok már januárban is megkapják a rezsicsökkentést.

Bár a kormány ötfős rezsikommandóval ellenőrzi majd, hogy az energiaszolgáltatók valóban csökkentik-e majd az áraikat, erre nem minden esetben lesz szükség. Az áramfogyasztást például a fogyasztók maguk is tudják ellenőrizni: ha a villanyóra körülbelül azonos fogyasztást mutat, akkor 10 százalékkal kell kevesebbről számlát kapniuk.

A gáz esetében azonban ennél bonyolultabb a helyzet, hisz a számla értékét az elfogyasztott energiamennyiség határozza meg, tehát a fogyasztó valójában csak részben a gázóra alapján fizet. Az energiamennyiséget (MJ) a feltüntetett fűtőérték és az elfogyasztott gázmennyiség (m3) alapján lehet meghatározni. (A gázórák általában a gáz térfogatát mérik csak.)

Száraz Gábor, a Tigáz kommunikációs igazgatója szerint a módszertan nem akadálya annak, hogy a rezsicsökkentést végrehajtsák a gázcégek. „Ha ugyanaz a módszer az elfogyasztott energia meghatározására, és már csökkentett árral kell számolni annak értékét, akkor az árcsökkenés megvalósul” – fogalmazott a Hír24-nek.

Mire számíthatunk akkor a számlán?

Jellemzően a fogyasztók két módon egyenlíthetik ki a számlát (1) havi mérőállás diktálással, (2) részszámlás fizetéssel – ez köznyelven az átalánydíj.


Fotó: MTI

A havi diktálás esetén a december végi időszakban a decemberi fogyasztást diktálták a fogyasztók, így azt a 2012-ben érvényes áron számlázza még a szolgáltató. A januári fogyasztás diktálása a hónap második felében/végén történik meg, így az árcsökkenés majd a januári fogyasztásról kiállított számlában jelenik meg részükre.

A részszámlás/átalánydíjas fogyasztók részére a januárban kiküldésre kerülő számlákban már az új, csökkentett ár jelenik meg.

Az éjszakai áram is olcsóbb lesz

Az áramszámlákon már a tarifánál is látnunk kell elvileg a 10 százalékos csökkenést. A villamos energia ára mellett a hálózathasználat díja is csökken, így együttesen adják a számla változását.

Az EDF DÉMÁSZ lakossági fogyasztói január elsejétől áramszámlájuk végösszegében tapasztalják majd a csökkenést, mely átlagos havi 200 kWh fogyasztás esetén havonta 1000 forint megtakarítást jelent majd. A 10 százalékos mérséklés az éjszakai áram díjára is érvényes.

Az EDF-nél az egyetemes szolgáltatásban vételező kisüzleti felhasználók is csökkenést tapasztalhatnak áramszámlájukban, ennek mértéke átlagosan 4,5 százalék lesz. Ez a kedvező változás a villamos energia ár kismértékű növekedésének és a hálózathasználati díj jelentősebb csökkenésének köszönhető.

Brutális drágulás tíz év alatt

Két érdekes tény: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2012-ben 226 százalékkal került többe a gáz, mint tíz évvel korábban. Az áram 162 százalékkal lett drágább. (Infláció nélkül számítva.) Kevés szolgáltatás ára nőtt egyébként ilyen léptékben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik