Gazdaság

Nagyot koppant, aki nem olvasta az OTP üzenetét

internet telefon (internetes bankolás)
internet telefon (internetes bankolás)

Ebben az volt, hogy január elsejétől mobil aláírás nélkül nem lehet online utalni. A mobil aláírásra pedig úgy lehet szert tenni, ha az ember bemegy a bankfiókba. Ha csak nincs telefonos ügyintézésre szerződése.

Nem hibáztathatjuk az OTP-t, ha a januári első alkalomnál derült ki: nem tudunk online utalni. A bank ugyanis üzent, novemberben és decemberben is, az online felületen.

Üzentek?

Igaz, nem rögtön a főoldalra tették ezt a fontos információt. Ahol egyébként méretes közlemény látható már egy ideje az online banki csalásokról, és arról, hogyan előzhetjük meg, hogy áldozatok legyünk. Hanem egy jóval kevésbé szem előtt lévő helyen, a jobb felső sarokban található postaláda üzenetekben.


Fotó: Kummer János

Ha valaki ezt nem nyitotta meg (és a novemberi meghirdetéssel sem találkozott), akkor nemigen tudhatott a dologról. Így aztán utalni sem tudott az év elején. Merthogy mobil aláírás hiányában nulla forintra korlátozták az utalható összeget.

Muszáj bemenni?

Ami még egy kicsit bosszantó a dologban, hogy online nem lehet elintézni a mobilaláírás-igénylést. Telefonon is csak akkor, ha van élő szerződésünk erre. Ha nincs, mindenképpen be kell menni a bankfiókba. De ezt tudjuk be annak, hogy valóban a biztonságra törekednek.

A fiókban viszont pillanatok alatt megkapjuk a mobil aláírást, ha sorra kerültünk. Kipróbáltuk. A bankkártya és a személyi igazolvány kell az ügyintézéshez.

Fokozatosan vált kötelezővé

Visszatérve a méretes közleményhez a nyitó oldalon: lényege, hogy egyre kifinomultabb módszerekkel támadják az internetbankot használó ügyfeleket a csalók. Ezért is tették most kötelezővé az OTP-nél a mobil aláírást, amit egyébként 2005 óta lehetett választani a biztonság érdekében. S akinek nem volt mobil aláírása, az ekkortól egyszerre nem utalhatott 50 ezer forintnál többet.

A következő lépés az volt, hogy 2011 augusztusától az új internetes banki szerződéseknél kötelezővé tették a mobil aláírás használatát bejelentkezéskor. Idén január elsejétől pedig lenullázták a mobil aláírás nélküli utalási limitet. Vagyis e nélkül egy forintot sem lehet online küldeni.

Kiket érint?

A banki limitcsökkentés azokat az ügyfeleket (lakossági és vállalkozói egyaránt) érinti, akik internetes banki eléréssel rendelkeznek és korábban nem vették igénybe a mobil aláírást. Ők a belépés után nem tudnak mást csinálni, csak lekérdezni (illetve lakossági ügyfelek számlakörön belüli tranzakciókat végezni). Hogy hányan érintettek, azt az OTP nem árulta el.

Azt viszont hangsúlyozták: a mobil aláírás igénybevétele ügyfeleiknek nem jelent pluszköltséget, mert a kiküldött sms-üzeneteket a bank továbbra is díjmentesen biztosítja.

Magára vessen, aki nem használja

Az új csalási módszer (amely Amerikában és Nyugat-Európában is előfordul) lényege egyébként az, hogy a bűnözők a nem megfelelő védelemmel rendelkező ügyfelek számítógépe felett egy kémprogram segítségével átveszik a teljes irányítást, így jogosulatlan pénzátutalásokat is kezdeményeznek.

A visszaélések kellő odafigyeléssel, illetve a tranzakciónkénti mobil aláírás alkalmazásával a bank szerint megelőzhetőek. Úgy érzik, a mobil aláírás kötelezővé tételével a bank megtette azt a biztonsági intézkedést, amivel ügyfeleit meg tudja védeni. Ha ezt valaki kényelmi okokból kikapcsolja, akkor ennek következményeivel számolnia kell egy esetleges visszaélésnél – jegyezték meg válaszukban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik