Gazdaság

Az adójóváírás eltörlése húzta fel a kormány bevételeit

forintok (pénz, )
forintok (pénz, )

Főleg emiatt emelkedtek a kormányzati bevételek, hiszen tavalytól az alacsonyabb keresetűeknek is kellett szja-t fizetniük. A kiadások pedig csökkentek 2012 első három negyedévében a megelőző évihez képest.

A kormányzati szektor hiánya 2012 első három negyedévében 375 milliárd forint volt (a GDP 1,8 százaléka). Ez pedig (a magán-nyugdíjpénztári vagyon államosítását figyelmen kívül hagyva) 639 milliárd forinttal (a GDP 3,1 százalékának megfelelő összeggel) volt alacsonyabb az előző évinél.

Az első három negyedévben

A jóval kisebb hiány a bevételek dinamikus növekedésének és a kiadások csökkenésének volt köszönhető. 2012 első három negyedévében a kormányzati szektor bevétele 9639,2 milliárd, kiadása 10 013,9 milliárd forint volt.

A bevételek 6,3 százalékkal emelkedtek 2011 azonos időszaki adataihoz képest (az előző időszakot a magán-nyugdíjpénztári vagyon átadása nélkül számítva), amelyhez mindegyik bevételfajta növekedése hozzájárult. De leginkább a jövedelemadóknál mért bevételnövekedés (12,1 százalékost) a KSH, ami elsősorban az adójóváírás megszüntetéséből következett. Vagyis abból, hogy az alacsony jövedelműeknek is kellett szja-t fizetniük. A termelési- és importadók növekedése átlagos volt, a társadalombiztosítási hozzájárulások pedig 3,7 százalékkal emelkedtek.

A kiadások 2012. első három negyedévében 0,7 százalékkal csökkentek. A felhalmozási kiadások 13,8 százalékkal mérséklődtek, és hasonló mértékben esett vissza a kormányzat által vásárolt természetbeni társadalmi juttatások összege is. Ugyanakkor növekedett például a munkavállalói jövedelemkiáramlás (3,1 százalékkal).

A harmadik negyedévben

Ezen belül a harmadik negyedévben a kormányzati szektor bevétele 3275,6 milliárd, kiadása 3292,9 milliárd, hiánya 17,3 milliárd forint volt.

A bevételek 3,1 százalékos növekedését ekkor is elsősorban a 11,1 százalékos jövedelemadó-bevételnövekedés magyarázza. A társadalombiztosítási hozzájárulások 4,1 százalékkal, a termelési adók 2,1 százalékkal bővültek. Ez utóbbin belül az áfabefizetéseknél 2 százalékos csökkenés volt. Az első két negyedévben az áfabevételeknél még növekedés volt, amit az áfakulcsemelésnek lehetett betudni (emlékszünk, 2012 jaunártól 25-ről 27 százalékra nőtt az áfa). De úgy tűnik a harmadik negyedévre már ez a hatás nem érvényesült (valószínűleg a fogyasztás csökkenése miatt).

A kiadások összege 7 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbihoz képest. A legnagyobb visszaesés a felhalmozási kiadásoknál volt (20,9 százalék), de csökkentek a kamatkiadások (6,6 százalékkal) és az előző évinél kisebb a folyó termelőfelhasználás is (1,9 százalékkal). A kormányzati munkavállalói jövedelmek viszont 5,2 százalékkal nőttek, a pénzbeni társadalmi juttatások pedig nem változtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik