Gazdaság

A közszférában nem fognak kevesebbet keresni

forint (forint, )
forint (forint, )

A kormány kidolgozta a közszférára a bérkompenzáció idei szabályait. Ez garantálja, hogy az itt dolgozók nettója biztosan ne csökkenjen.

A kormány rendeletet fogadott el a közszférában és az egyházak közcélú tevékenységet folytató intézményeinél dolgozók 2013. évi kompenzációjának részletszabályairól. A rendelet biztosítja a nettó, kézhez kapott rendszeres kereset szinten tartását azoknál a foglalkoztatottaknál, akiket a 2011. és a 2012. évi adó- és járulékváltozások egyébként hátrányosan érintenének – fogalmaz az NGM közleménye.

A kompenzáció alapelvei változatlanok, de például a nyilatkozattételt egyszerűsítették.

A munkavállalók egy részénél a kompenzáció biztosítja a bérek szinten tartását, míg a 2013-tól tisztán egykulcsos, arányos személyi jövedelemadó-rendszer a közszférában dolgozó munkavállalók jelentős részénél a nettó bérek emelkedését eredményezi.

Utóbbival a félszuperbruttó kivezetésésre utalnak, ami miatt havi 202 ezer forintos bruttó felett nő a nettó jövedelem. De csak havi bruttó 661 ezer forintig. Mert közben a tb-plafont is eltörölték. Emiatt aki ennél is többet keres, annak csökkenni fog a nettója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik