Gazdaság

Nemcsak a magyar ipar van bajban

autoipar(210x140)(1).jpg (autóipar, szerelő, vállalkozó, kkv, alkatrész,)
autoipar(210x140)(1).jpg (autóipar, szerelő, vállalkozó, kkv, alkatrész,)

A feldolgozószektor teljesítményének csökkenésére utalnak a közép-európai gyáripari aktivitást mérő legújabb beszerzői menedzserindexek.

Magyarországon ez a jelzőszám hagyományosan igen változékony, és nem feltétlenül mutatja közvetlenül a valós képet – vélekedtek a szerdai adatismertetések utáni helyzetértékeléseikben londoni gazdasági elemzők.

William Jackson, az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza szerdai elemzésében közölte, hogy a cég által Magyarországra, Csehországra és Lengyelországra kiszámolt, súlyozott és összesített múlt havi feldolgozóipari beszerzői menedzserindex (BMI) mutató 48,0-ra csökkent az előző hónapban kimutatott 48,8-ról.
A ház számítási modellje szerint a három gazdaságra vetítve ez hozzávetőleg 2 százalékos átlagos ipari teljesítménycsökkenésnek felel meg éves összevetésben.

A KSH legutóbbi (októberi) adatai szerint összességében 1,7 százalékkal csökkent a magyar ipar teljesítménye az előző évihez képest. A feldolgozóiparnál a termelés és a megrendelési állomány is kevesebb volt, mint egy éve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik