Gazdaság

Nem csökkenne az élelmiszerek áfája

élelmiszerek áfakulcsa (áfa, )
élelmiszerek áfakulcsa (áfa, )

Bár végleges döntés nincs a minisztériumnál, de az élelmiszeriparban úgy látják, az idén nem csökkenhet az alapvető élelmiszerek áfája. A választás évében, 2014-ben azonban sanszosabb lehet a áfamérséklés.

Az iparág szerint azért nem ment bele a minisztérium az áfacsökkentésbe, mert nem merték kockáztatni, hogy emiatt ne teljesüljön az idei hiánycél. A Nemzetgazdasági Minisztériumnál viszont azt mondták a Népszabadság megkeresésére, hogy még nincs végleges döntés a kérdésről.

A Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért nevű szervezet azt szerette volna elérni, hogy tíz százalék legyen az alapvető élelmiszerek áfája. Egy tanulmányt is készíttettek (az Ernst & Younggal), amit ősszel eljuttattak a döntéshozókhoz is.

Az adótanácsadó cég tanulmánya szerint a tízszázalékos áfakulcs mellett is befolyna a büdzsébe a várt bevétel. S ilyen áfaszint mellett már nem lenne kifizetődő a feketekereskedelem sem. Ami most igen jelentős, százmilliárdos nagyságrendű kárt okoz az államnak.

Úgy tűnik azonban, egyelőre a kormányt nem hatotta meg az érvelés, hiszen a költségvetésben maradt a 27 százalékos áfa.

A tárcánál azzal érveltek, hogy az Európai Bizottságnál és a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF) most rosszul venné ki magát egy radikális áfacsökkentés. Ezt Torba Tamás, a fórum szóvivője azért nem érti, mivel ők is tárgyaltak az EU, illetve az IMF képviselőivel. S amikor ők egyeztetettek, akkor nem merültek fel ilyen aggályok. Sőt, a szóvivő szerint a külföldi tárgyalópartnerek megdöbbenve értesültek arról, hogy Magyarországon mekkora problémát jelent a feketegazdaság az élelmiszeriparban – írta a Népszabadság.

A lap piaci vélekedésekre hivatkozva azt is megpendíti: lehet, hogy választási fogás lesz majd az élelmiszeráfa csökkentése. Vagyis hogy inkább 2014-ben kerülhet majd rá sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik