Gazdaság

Így válasszon virslit szilveszterre!

virsli (virsli, )
virsli (virsli, )

Ha szilveszter, akkor virsli! Éjfél körül szinte „kötelező”. De milyen is az igazán jó virsli? Legelőször is: húsból készül.

Bevásárlókosarunkban most a virsli a téma. Az előírás szerint legalább negyven százalékban húsból készül, marhából, sertésből vagy baromfiból. Utóbbiról azt kell tudni, hogy főleg a pulykahúsból készült virslit nehezebb ízletesebbé és olyan rugalmassá tenni, mint a sertésből készültet. A virslibe szója is kerülhet, de az egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi. Ha a szokásosnál több, azt onnan lehet tudni, hogy a főzés során megduzzad, pépessé, puhává válik, ami csökkenti az élvezeti értékét.

Kedveltek a füstölt virslik is, amelyeknél vagy keményfa elégetésével vagy füstaroma párologtatásával érik el a kívánt ízhatást. Ha viszont azt olvassuk a terméken, hogy füstölt ízű, akkor nem ilyen eljárással készül, hanem a füstaromát közvetlenül bekeveréssel vagy injektálással juttatták bele.

A jó virsli egy szakmai bíráló bizottság szerint külsőre tetszetős, a burkolata sima, nem ráncos, egyenletesen vastag, tapintása rugalmas. Ha elvágjuk, egynemű a belseje, és legfeljebb néhány légüreg látható benne. Melegen lédús, kívül-belül egyenletesen világos rózsaszínű, az íze kellemesen fűszeres, idegen szagtól mentes. A szakértők előnyben részesítik a juhbeles vagy emészthető bélbe töltött verziót.

Az AKI adatai szerint a budapesti szupermarketekben átlagban 922 forintért vehetünk mostanság virslit. És persze vevőcsalogató akció is vannak bőven a szilveszter miatt. A Tescóban például a 140 grammos kiszerelésűt most 199 forintért kínálják (ez 1421 forintos kilónkénti árat jelent), a Coopban ugyanez 229 forint (vagyis 1636 forint kilónként). Utóbbi láncban a Frankfurti emészthető bélben 1099 forintra ment le és sertés virsli már 599 forintért is van. Az Auchanban pénteken 549 és 1499 forint közötti áron kínálták a virsliket. Az Aldiban akciósan 1497 forint a Bécsi virsli kilója, a CBA-ban 1311, míg a Coopban 1099 forint, a Tescóban pedig 799 forint. A CBA üzleteiben 499 forintra, a Pennyben 399 forintra, a Lidl-ben pedig 299-ra vitték le a baromfi virsli árát. A Tescóban 2 csomag vásárlása esetén 298Ft/kg áron kapható az 1 kg-os Value baromfivirsli. Az áruház közleménye szerint egy független vizsgálat (küllem, állomány, szín, íz, illat) a baromfi virslik közül náluk ezt a terméket találta a legjobbnak.

Íme az igazi jó virsli titka:

A Czimer és fiai húsüzemben arról érdeklődtünk, milyen is az igazi jó virsli. Czimer Gyula élelmiszeripari mérnök szerint az, amelyikben csak hús, szalonna, és víz (illetve inkább jégkristály) van. Meg persze fűszerek. És meg is füstölik.

Fontos a jó alapanyag, vagyis a friss sertés vagy marhahús. Az olcsóbb virslikben adalékanyagok (például térfogatnövelő, idegen fehérje) is vannak, a drágábbakból ezeket akár teljesen el is hagyják. Amikor beszültünk, a biatorbágyi húsüzemben éppen virslit készítettek, méghozzá marhahúsból. Pontosabban fiatal bika húsából, merthogy Czimer Gyula szerint abból készül az igazi, régi, eredeti, jó minőségű. Ha marhahús van a virsliben, attól kicsit édeskésebb, ízesebb lesz – tette hozzá. A hagyományos füstölés is olyan plusz ízt ad, amit automata füstölőkben nem lehet produkálni – ment tovább. S persze a fűszerezés is lényeges, amelynek meghatározó eleme a fehérbors, és a mustármagról sem szabad megfeledkezni. Juhbélbe töltik, tölgyfával 2 óra alatt roppanósra füstölik, utána 20-30 perc még, amíg megfő. Vagyis hamar megvan. 1950 forintért adják kilóját. Ilyenkor szilveszterkor úgy a duplája fogy belőle, mint máskor.

Arra is kíváncsiak voltunk, van-e a készítőnek kedvenc virslije. Kiderült, hogy nincs, de Czimer Gyula mindet megkóstolja, amivel találkozik. Vannak nagyon finomak, de olyanok is, amelyeket nem szívesen fogyasztana – fogalmazott diplomatikusan. Ránézésre szerinte nemigen lehet megállapítani, hogy a virsli igazán jó-e. Persze az ár is tájékozódási pont: minél drágább, annál több lehet benne a hús.

Szerinte aki csak az olcsóságot nézi, annak érdemes azon elgondolkodnia, hogy ha 400-500 forint körül van az élő disznó, vagy a csirke feldolgozói ára, akkor vajon mit vesz, amikor ennél olcsóbb virslit tesz a kosarába. Vagy ami talán még kézzelfoghatóbb: mi lehet a virsliben, ha olcsóbb, mint a kutyakaja? – jegyezte meg végül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik