Gazdaság

Fittyet hányt a forint az alapkamatra

Folytatta a csökkentést a jegybank, hátha élénkül tőle a gazdaság.

Senkit se lepett meg nagyon: ismét alapkamatot csökkentett a jegybank. Az irányadó kamatláb most 5,75 százalék, ami kétéves mélypont. A kamatvágást a piac úgy értelmezi, hogy a jegybank ezek szerint nem ijedt meg a forint tegnapi és mai zuhanásától.

A Portfolio.hu szerint a kamatcsökkentés már csak azért sem volt meglepetés, mert az utóbbi egy hónap gazdasági fejleményei inkább a lazítás híveinek érveit erősíthették. Egyrészt a külföldi pénzügyi környezet támogató maradt, az állampapír-piaci hozamok csökkentek, tehát a jegybankot valójában irányító külső tagok teljesülni láthatták a kedvező nemzetközi folyamatok „tartósságának” feltételét. A reálgazdasági szempontokban sem láthattunk változást, a részletes GDP-adatok megerősítették, hogy az ország recesszióban van. Ráadásul további gyengélkedésre utalnak a gyenge európai konjunktúraadatok, illetve a jövő évi költségvetési kiigazítási csomagok kedvezőtlen szerkezete is.

A hazai adatok is egészen jól alakultak, ám a lépés a lap elemzője szerint mégsem kockázatmentes, hiszen a hazai gazdaság sérülékenységére világít rá a forint utóbbi napokban mutatott gyengülése is. A piac leginkább úgy tekint a helyzetre, hogy a kormány által delegált külső tagok az inflációs szempontok negligálása mellett szavazzák le rendre a belső tagokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik