Gazdaság

Decemberben szeretjük a halat

Máskor már kevésbé. Az év végén ugyanis annyit vásárolunk belőle, mint az év többi részében összesen.

Karácsonykor a harcsa, ponty, fogas és a lazac fogy leginkább – áll az Auchan közleményében. A sláger az élő ponty. A friss halak között leginkább az afrikai harcsa, fogas, lazac, pisztráng és a busa népszerű.

A friss halkínálat 60-70 százaléka hazai, édesvízi hal, 30-40 százaléka tengeri hal, de az itt kapható élő ponty kizárólag hazai tenyészetektől származik.

Az élő ponty mellett az egyik legnépszerűbb, sokféleképpen elkészíthető hal az afrikai harcsa, mely szintén frissen kapható, és hazai tenyészetekből származik. Tengeri halak és tenger gyümölcsei közül a legnagyobb igény lazac, főtt garnélák, halfilék, kagylók, tintahal iránt mutatkozik, de ezek mellett egyéb különlegességeket is lehet frissen, jégágyon vásárolni. Idén a minőségi édesvízi és tengeri hal és különlegességek iránti kereslet enyhén emelkedett.

A friss halak közül a tengeri halak, így a lazac, a hering és a tonhal világpiaci ára idén jelentősen nőtt. Ez a hatás érződik a jellemzően tengeri halakból álló fagyasztott és konzerv termékeknél és a friss hal kínálatban is. Az édesvízi halakat viszont igyekeznek a tavalyi árakon kínálni. Ezeknél csak minimálisan emelkedett az ár – mondta az áruházlánc kommunikációs igazgatója, Gillemot Katalin.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik