Gazdaság

A zsebesektől óv a Bankszövetség

Karácsonyi vásár Szegeden (karácsonyi vásár, )
Karácsonyi vásár Szegeden (karácsonyi vásár, )

A szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy az ünnepi időszakban fokozottan figyeljünk oda a pénztárcákra, bankkártyánkra, amikor fizetünk, nehogy meglopjanak minket. Na meg az online bankolásnál is legyünk éberebbek.

Az ünnepi időszakban érdemes a szokásosnál is jobban vigyázni készpénzes fizetéseink során, hogy a forgalmas bevásárló helyeken nehogy zsebtolvajok, csalók áldozataivá váljunk – figyelmeztetnek.

A bankkártyás fizetéseknél és a készpénzfelvételnél is legyünk nagyon éberek (pl. takarjuk el a kezünket, amikor beírjuk a PIN kódot). Itt ajánlják még az sms-kontrollt is.

Az internetes bankolásnál a vírus- és kémprogramvédelmet mindig frissítsük a gépünkön és használjunk tűzfalat is.

Amennyiben online bankolásnál a szokásostól eltérő működést tapasztalunk (pl. adategyeztetésre történő felhívás jelenik meg, amely alatt a szolgáltatást nem tudja használni; az üzenetnek furcsa a nyelvezete, azaz hibás magyar nyelvtani szerkezetű, szóhasználatú, a megszokottól eltérő képernyőelem, beviteli mező jelenik meg, a szokásostól eltérő, pl. ismételt SMS kommunikációra történik kísérlet az adott tranzakció-hitelesítés során), azonnal szakítsuk meg az internetkapcsolatot az adott weboldallal, és vegyük fel a kapcsolatot a számlavezető bankkal – figyelmeztetnek.

A bankok adategyeztetést kérő üzenetet egyébként soha nem jelenítenek meg honlapjukon, vagy internetbanki rendszerükben. Az ilyen kérés szinte bizonyosan csalárd próbálkozás! – teszik hozzá.

Fontos az is, hogy ellenőrizzük, valóban a bankunk weboldalát nyitottuk-e meg. Ha például a böngésző tanúsítványhibát jelez, azonnal hagyjuk el az oldalt, és ezt is jelezzük a banknál!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik