Gazdaság

Brutálisan emelték az áraikat a gazdák

diszno(960x640)(4).jpg (disznó)
diszno(960x640)(4).jpg (disznó)

Egy év alatt 24 százalékkal lett minden drágább.

Októberben a növényi termékeket harmadával, az állatokat és állati termékeket pedig tizedével adták drágábban a termelők a felvásárolóknak és feldolgozóknak, mint tavaly októberben – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb áraiból. Így összességében a mezőgazdasági termelői árak 24,4%-kal emelkedtek.

Ez elég húzós emelés, hisz a statisztikusok szerint a vásárlók számára általánosságban véve már 3 százalékos emelkedés is érzékelhető. A termelői áremelkedés általában begyűrűzik a bevásárlókosarunkba is, hogy mennyi idő alatt és milyen mértékben, az adott termékcsoport helyzetétől függ.

Drága lisztből sül a kenyér

A legdurvább növekedés a fontos élelmiszerek között a gabonafélék árában volt, amelyeket 39 százalékkal adtak drágábban. A búza ára októberben még az előző hónaphoz képest is növekedett 3 százalékkal, s éves szinten is sokat drágult.  Nem csoda, hogy a pékek már hónapokkal ezelőtt jelezték: akár 30 százalékos áremelkedés is lehet a kenyér árában az idén.

Nagy drágulást hozhat a kukorica

Október a kukoricánál a dömpingértékesítés hónapja, ilyenkor igyekeznek a gazdák megszabadulni az éves termés zömétől, s így általában kicsit olcsóbb, mint szeptemberben. Ám az aszály a kukoricahozamot nagyon erősen károsította, így a kukorica tonnája összesen 10-15 ezer forinttal lett drágább, mint tavaly.

A kukorica árának emelkedése nagyon sok fogyasztói termékbe beépül, hiszen az állatok takarmányába is ez kerül, s ezen túl rengeteg ipari élelmiszer – például az üdítőket édesítő fruktóz vagy a citromsav – alapanyaga.

Keményen nő a krumpli ára

A burgonya ára 2012 tizedik hónapjában 47 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten, de így is elmarad a két évvel ezelőtti szinttől.

Erre már csak azért is érdemes figyelni, mert az első félévben kifogytak a tavalyi bő krumpliévből maradt készletek, s ahogy az idei nem túl jó termés is eltűnik, már csak a drága importkrumpli marad. Egyes becslések szerint emiatt akár 300 forint is lehet a fogyasztói ára hamarosan.

A zöldségesnél sem lesz jó vásárolni

A többi zöldségfélével sem állunk sokkal jobban. A KSH szerint a zöldségfélék termelőiár-indexe októberben 33,5, a gyümölcsöké pedig 18,5 százalékkal emelkedett. A gyümölcsök csoportján belül az alma és a szőlő értékesítése jelentős ebben az időszakban. Az almának nem volt nagyon rossz éve, “csak” 2 százalékkal termettek kevesebbet a fák.

A húsosok tíz százalékkal beérték

A vágóállatok termelői ára 10 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágósertés felvásárlási ára továbbra is 400 forint/kilogramm felett van, ami 19 százalékkal magasabb, mint az előző évi októberi árszint. A vágóbaromfi ára 9 százakkal növekedett.  A vágómarha ára a tavalyi jelentős növekedés után az előző hónaphoz viszonyítva 12 százalékkal csökkent.  Az állati termékek ára is majdnem 8 százalékkal emelkedett egy év alatt.

Jó hír, hogy a tej termelői ára kicsit csökkent, még ha a tojásé 38 százalékkal nőtt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik