Gazdaság

Még mindig próbálnak fénymásolni maguknak pénzt az emberek

Forint (forint)
Forint (forint)

Kevesebb a hamis bankjegy a Magyar Nemzeti Bank szerint.

Nem változott a trend: még mindig a magasabb címletű bankjegyeket hamisítják a leginkább Magyarországon a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint. A csalók a 20 000 és 10 000 forintosokat kedvelik leginkább, igaz, egyre kevesebb hamis bankjegy kerül forgalomba – derül ki a Pénzcentrum.hu összeállításából.

2012 harmadik negyedévében tovább folytatódott a forintbankjegy- hamisítványok számának csökkenése. Az elmúlt három hónapban 524 darab hamis forintbankjegy került kivonásra a forgalomból. A hamisítás mértéke a forinthoz hasonló nemzeti valutákkal történő összehasonlításban kedvezőnek tekinthető – derül ki a Magyar Nemzeti Bank tájékoztatásából.

A forintbankjegyek hamisítása továbbra is túlnyomórészt a magasabb címletekre, a 20 000 és 10 000 forintos bankjegyekre irányul. A fénymásolóval, nyomtatóval készített hamisítványok esetenként rátekintésre ugyan megtévesztőnek bizonyulnak, de egyszerű érzékszervi vizsgálatokkal (tapintással, fény felé tartva vagy mozgatással) és/vagy a kombinált UV-A és UV-C lámpa alatti ellenőrzéssel kiszűrhetők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik