Gazdaság

Itt az árfolyamgát-dömping

De mit is jelent az, hogy december 31-ig lehet élni az árfolyamgát lehetőségével? Halaszthatjuk akár szilveszter napjára is?

A jogszabály szerint az ügyfelek a 2012. december 31-ig kezdeményezhetik írásban a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről szóló szerződés megkötését. Vagyis eddig nyújthatják be árfolyamgát kérelmüket. Maga a szerződéskötés viszont áthúzódhat a jövő évre. A hiánytalan kérelem átvétele után hatvan napon belül kell ugyanis megkötni a szerződést.

Bankban, vagy postán is beadhatjuk

Lényeges azonban, hogy azok az ügyfelek, akik az árfolyamgát igénylése mellett döntenek, és kérelmüket az év utolsó napjaira hagynák, az év végi munkanapok áthelyezése miatt feltétlenül tájékozódjanak bankjuk év végi nyitva tartásáról.

Az árfolyamgát iránti kérelmeket postai úton is be lehet nyújtani a törvényben rögzített határidőig. Ha valaki így dönt, és utolsó pillanatra hagyja a kérelem beadását, akkor azt vegye figyelembe, hogy december 31-én a posták többsége szombati nyitva tartás szerint dolgozik (azaz feltehetőleg kevés lesz nyitva). De azért vannak olyan posták is (jellemzően a nagyobb városokban), ahol még szilveszter napján is felveszik a kérelmet, legkésőbb délig.

Többen érdeklődtek, mint korábban

Az UniCreditnél eddig nem volt roham az árfolyamgátért, de azért mostanában élénkült a forgalmuk. A rögzített árfolyamot igénylő ügyfelek kiszolgálására állításuk szerint olyan rendszert hoztak létre, amely képes rugalmasan igazodni az igényekhez.

Az OTP Banknál a 110 ezer jogosult ügyfélből eddig 26 ezren igényelték az árfolyamgátat. Ez a jogosultak mindössze 23 százaléka. Az elmúlt napokban érezhetően megnövekedett az érdeklődés. Mivel a két ünnep között csak két munkanap van, ezért azt javasolják minden érintettnek, hogy ne hagyják az utolsó pillanatra az igénylést.  Náluk egyébként december 28-a délutánig lehet benyújtani a csatlakozási kérelmet az ingatlanhitelezéssel foglalkozó bankfiókokban. Erősödő ügyfélforgalomra számítanak, amelyre fiókjaik fel vannak készülve, de csak a standard nyitvatartási időn belül.

A K&H-nál az érdeklődés folyamatos, de kiugró érdeklődést nem tapasztaltak. Mint írták, folyamatosan figyelemmel kísérik fiókjaik forgalmát, és ha szükséges reagálnak a megváltozott ügyféligényekre.

Az Erste fiókjai az interneten is megtalálható nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Az év végére fokozott érdeklődésre számítottak, ami bizonytalanabb volt, hogy annak a kezdete mikorra esik. Náluk az elmúlt 2-3 hétben növekedett jelentősen az érdeklődés, melyet követett a benyújtott kérelmek számának emelkedése is.

Semmi pánik, lehet, hogy lesz még idő

Az MKB-nál a megváltozott munkarend miatt december 28-án fiókzárásig van lehetőség a kérelmek beadására. Azt várják, hogy az igénylési határidő lejárata előtt az igénylések száma jellemzően megnő majd. Az érdeklődés intenzitását náluk is folyamatosan nyomon követik a zökkenőmentes ügyintézés érdekében.

Az MKB azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy mint megírtuk, december 10-én módosító javaslatot nyújtottak be, amellyel az igénylési határidőt kitolnák 2013. március 29-ig.

Ezt a módosító javaslatot a költségvetés megalapozásával összefüggő törvényhez nyújtották be, s jövő héten szavazhat róla a parlament – tudtuk meg az NGM-től. A javaslatot egyébként támogatta a költségvetési bizottság és a kormány is. Tehát jó esély van arra, hogy kitolják a határidőt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik