Gazdaság

A munkáltatók tizede tervez elbocsátást

álláskeresők-kiskönyve (álláskeresők kiskönyve, )
álláskeresők-kiskönyve (álláskeresők kiskönyve, )

A magyar munkaadók bizonytalannak látják a munkaerőpiac helyzetét 2013 első negyedévében, a munkáltatók 77 százaléka nem tervez létszámváltoztatást, míg 9 százalékuk felvételt, 11 százalékuk pedig elbocsátást tervez – derül ki a Manpower munkaerő-piaci szolgáltató felméréséből.

Kiss Judit, a Manpower Magyarország ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: az első negyedéves várakozások általában gyengébbek, mint az előző év utolsó negyedére vonatkozóak. Hozzáfűzte, hogy Magyarországon az idei év elején kedvező tendencia kezdett kibontakozni a munkaadók felvételi kedvét illetően, ez most kissé megtört a jövő évi első negyedévre vonatkozóan.

A tavalyi év azonos időszakához képest a felére – 22-ről 11 százalékra – csökkent azoknak a munkaadóknak az aránya, akik elbocsátásokat terveznek, ezzel párhuzamosan ugyanakkor sajnos nem nőtt jelentősen azoknak az aránya, akik felvétellel számolnak. Vagyis a mutató erősödését az elbocsátások számának csökkenése okozza, ami jó hír ugyan, de a felvételi szándék élénkülése híján nem lehet valójában a munkaerő-piaci helyzet jelentős javulásáról beszélni – vélekedett a szakértő.

2012-höz viszonyítva, a Nyugat-Dunántúl kivételével, valamennyi régióban jelentősen javultak a kilátások – mondta el Kiss Judit, hozzátéve, hogy a legnagyobb mértékben, 23 százalékponttal a Dél-Dunántúlon regisztráltak pozitív elmozdulást, ezt követi Észak-Magyarország 19 százalékponttal, majd a Közép-Dunántúl és az Észak-Alföld 18-18 százalékponttal. Budapesten és a közép-magyarországi régióban szerényebb mértékben, 5-5 százalékponttal javultak a kilátások.

Az iparági eredményeket ismertetve az ügyvezető igazgató hangsúlyozta, hogy a kilenc ipari szektor közül háromban pozitívak a munkaadók várakozásai a következő három hónapra. A legnagyobb – bár szerény, 4 százalékpontos – növekedés az üzleti és pénzügyi szolgáltatások, valamint a kereskedelem területén várható. Mindkét szektorban javultak a kilátások az előző negyedévhez és az egy évvel korábbihoz képest is. A szállítmányozás és raktározás területén plusz 1 százalékon áll a mutató.

A legtöbb elbocsátást a mezőgazdaságban tervezik, itt a mutató értéke mínusz 13 százalék, igaz, ebben a szektorban hagyományosan mindig az első negyedév a leggyengébb. A munkahelyek számának jelentős csökkenésére számítanak a közüzemi szolgáltatások területén, ahol a kormány jelentős átalakításokat tervez; a mutató itt  mínusz 9 százalékon áll. Továbbra is negatívak a kilátások az építőiparban, ugyanakkor a szektor kilátásai rendkívül nagy arányban, 22 százalékponttal javultak az egy évvel korábbi mélyponthoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik