Gazdaság

Milliós veszteségekkel számol a távhőszektor

Az értékcsökkenést nem számítva a nagy erőműveknél rendelkezésre álló beépített villamosenergia-kapacitás minden megawattjára vetítve átlagosan 9,9 millió forint veszteség keletkezett az elmúlt fűtési szezonban – írja a Napi Gazdaság és a Világgazdaság.

A Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET) tagvállalatainak gázmotoros flottájánál a veszteség átlagosan 14-18 millió forint volt. A veszteségek oka az, hogy a hatósági termelői hőárak alacsonyak, a változó – jellemzően a gáz árát és a napi karbantartást jelentő – költségeket még igen, a nagyjavítások, a napi üzemeltetés, a munkadíjak, biztosítások, helyi adók költségeit azonban már nem fedezik maradéktalanul a bevételek.

Az MKET felmérése szerint tagvállalatai mintegy tucatnyi gázmotort állítottak le – jó eséllyel – véglegesen. Mindez körülbelül 15 megawatt kapacitást jelent, ugyanakkor sok esetben a nagy erőművek kisebb, 5-10 megawattos egységei is állnak, és a nyári hőigényt inkább kazánokból biztosítják az ügyfeleiknek a vállalkozások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik