Gazdaság

Itt az ünnepek előtti ársokk

Karacsony(960x640)(1).jpg (karácsony)
Karacsony(960x640)(1).jpg (karácsony)

Nincs is annál jobb karácsonyra készülve, mint amikor süti illata lengi be a lakást. Az egyetlen szépséghiba, hogy az idén drágábban vesszük a tojást, a diót, mint tavaly. S van, ahol más hozzávalókat is.

Mielőtt rátérnénk a karácsonyi sütésre, röviden összefoglaljuk, mi változott a múlt hét óta bevásárlókosarunkban. A burgonyánál megérkezett a már korábban bejelentett kilónkénti közel 200 forintos ár (a Fény utcai piacon 198 forint a leggyakoribb, legolcsóbb krumpli). Szerencsére a többi piacon, főleg vidéken még nem ér minket ilyen sokk.

A paprika is elképesztően sokba kerül, van ahol a múlt héthez képest 70-200 forinttal is többet kóstál kilója. A kígyóuborka ára is felfelé kúszott, akad, ahol 240 forinttal nőtt. A paradicsomért pedig van olyan budapesti piac, ahol már 680 forintot kérnek.

Az alma viszont több helyen is olcsóbb lett, vagy legalább nem emelkedett az ára. A banánt több helyen 300 forint alatt mérik, máshol 400 forintot is elkérnek érte. A narancs ennél kicsivel olcsóbb, a citromnál pedig nagy a szórás, 300 és 680 forint között kapni. Viszont olcsó csemegének számít a sütőtök.

A vasárnapi ebédhez Budapesten a húst most is a Vámház körúti piacon tudják a legjobb áron megvenni, s itt a legolcsóbb a sárgarépa és a vöröshagyma is (többek között).


A képre kattintva nagyobb méretben is megtekintheti! Forrás: Hír24

Méz, mák, dió, tojás, meg ami még a sütikhez kellhet…

Nézzük, mire számíthat, aki már most hétvégén nekifog a karácsonyi sütésnek. Nincs túl korán: például a mézeskalács már most elkészíthető, és akadnak más „elállós” finomságok is.

A legolcsóbb liszt a budapesti szupermarketekben átlagosan 212 forintba kerül (néhány hete még 232 forintos árakat regisztrált az AKI), míg tavaly 205 forint volt az átlagár.

A cukor áráról áruházláncokat kérdeztünk. Választ a Lidltől és a Pennytől kaptunk. A kristálycukor 289 forint, a porcukor 199 forint, s tízes csomagban 79 a vaníliás cukor, a sütőpor pedig 99 forint. Mindkét áruházban, egyformán.

Az „m”-es tojást táblázatunk szerint 37 és 44 forint között vehetjük, ami a tavalyi árakhoz képest 4-15 forintos pluszkiadást jelent darabonként. Mézeskalács pedig nincs méz nélkül. Az akácmézet a fővárosban nem kapjuk meg 2000 forint alatt, vidéken azonban van, ahol 1700 forintért is hozzájuthatunk kilójáért. A sütéshez azonban épp olyan jó az olcsóbb virágméz is, aminek kilója Budapesten 1400-1600 forintért, vidéken 1300-1600 forintért kapható. Tavalyhoz képest a méz ára a vidéki piacokon 100-300 forinttal lett drágább, a fővárosban azonban van, ahol 300 forinttal kevesebbe kerül, mint egy éve.

A bejgli sütés ideje még nincs itt, de az elállós aprósüteményekre gondolva megnéztük a dió árát (a mézeskalácsot is díszíthetjük vele), meg akkor már a mákét is. Utóbbinál nem egyértelmű a drágulás (mínusz 100, plusz 300 forintos eltérés van a tavalyi kilónkénti árakhoz képest). A diónál azonban világosan látszik, hogy az aszály nem tett jót a termésnek: 100-500 forinttal kerül többe a dióbél, mint tavaly karácsony előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik