Gazdaság

Simor: bizalom és józan ész kellene

simor-andras(960x640)(1).jpg (simor andrás, )
simor-andras(960x640)(1).jpg (simor andrás, )

Simor András szerint a növekedéshez kiszámíthatóság és bizalom kellene.

A jegybankelnök az MNB hagyományos évzáró „Horgony 2013” konferenciáján arról beszélt, hogy a monetáris politika csak addig képes a növekedés ösztönzésére, amíg biztosan nem veszélyezteti az árstabilitást. Simor András bízik abban, hogy annyi zsákutca, vakvágány után a magyar gazdaságpolitika elkötelezi magát a makrogazdasági stabilitás mellett.

Mint mondta: ha a költségvetést kiszámítható, fenntartható alapokra helyezik, akkor az inflációs cél is megvalósulhat. Szerinte a magyar gazdaság legnagyobb problémája a bizalomhiány. Ha ezt sikerülne felszámolni, az gyors és látványos eredményekhez vezetne – tette hozzá.

A magyar bankrendszer csak nagyon korlátozottan képes biztosítani a gazdaság egészséges vérkeringéséhez szükséges hiteleket. Meg kell állítani a hitelezés visszaesését – mondta Simor András, kiegyezést sürgetve az állam és a bankok között, amely nélkül nem lesz tartós növekedés. Az első lépést az erősebb szereplőnek kell megtennie – tette hozzá.

Simor András egy sikeres országot – gazdasági értelemben – úgy képzel el, hogy aki dolgozni akar, annak van munkája, növekednek a jövedelmek, nem kell aggódni az infláció, a megtakarítások elértéktelenedése miatt. A sikerhez hozzátartozik az árstabilitás is, ami nem a gazdag országok luxusa, hanem a gyarapodás előfeltétele.

Az infláció elengedésével még egy országnak sem sikerült növekedési többletet elérnie. Az árstabilitás mellett a törvények, rendeletek, adók kiszámíthatóságára is – szükség van – ismételte meg. A jegybankelnök szerint a magyar gondok a kereslet élénkítésével nem orvosolhatóak.

Simor elismerte, hogy a válság kitörése óta jelentős lépéseket tettünk a fenntarthatóság irányába, de a kormányzati optimizmus miatt számos olyan, a gazdasági tevékenységet súlyosan torzító átmeneti intézkedés volt, amelyek nem a fenntartható költségvetés irányába hatottak.

Magyarország nem tudott kiegyensúlyozott növekedési pályára állnia, sem vonzó befektetési célponttá válnia, fokozatosan csúszunk le a nemzetközi versenyképességi rangsorokban. Hitelminősítésünk rosszabb, mint bármikor a rendszerváltás óta. A növekedésben sereghajtók lettünk a régióban – tette hozzá.

Simor András meggyőződése, hogy csak úgy kerülhetünk ki a válságból, ha mindent megteszünk azért, hogy a tervezhetőséget segítse az intézményi környezet. Azt is fontosnak tartaná, hogy újra előkerüljenek a közgazdasági tankönyvek, szerepet kapjon a józan ész.

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Mario Draghi a tanácskozáson általánosságként fogalmazta meg üzenetét az Orbán-kormánynak, amely szerint elvárás, hogy a központi bankok az árfolyam-stabilitás elérését és az árfolyampolitikát közösségi érdekként kezeljék.

Draghi köszönetet mondott az MNB-elnöknek, emlékeztetve rá, hogy az idei Simor András utolsó “Horgony” konferenciája, mivel márciusban lejár a mandátuma. Draghi egyúttal elismerésének adott hangot Simornak a magyar jegybankban, illetve az Európai Központi Bank Általános Tanácsában végzett munkájáért.

Az EKB-elnök külön kiemelte az inflációs célkövetés fontosságát, amelynek sikerességéhez szerinte is alapvetően fontos a hitelesség, amely segíthet leszorítani az inflációs várakozásokat, egyúttal valódi horgonyt jelent az ár- és bérdöntésekre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik