Gazdaság

Orbán ezt várja Simor utódjától

Számos unortodox kormányzati elvárást kell teljesítenie az új jegybankelnöknek – írja a hvg.hu. A portál szerint nem is a személy a fontos, hanem az, mit szól a kormányzati tervekhez.

Az internetes lap információi alapján több kormányzati elvárást is teljesítenie kell majd az új MNB-elnöknek. Az egyik legfontosabb kérdés, hogyan segítheti a jegybank a 2014-es költségvetési hiány csökkentését. Fontos kérdés lesz az is, mi történjen a devizatartalékkal.

A portál cikke utal arra, hogy a kormány és a jegybank között 2010 óta zajlanak az egyeztetések a kabinettől érkező unortodox ötletekről, de az MNB jelenlegi vezetése eddig minden alkalommal mereven elzárkózott a javaslatoktól. Ezek egyike, hogy a jegybanki devizatartalékból fizetnék vissza a Nemzetközi Valutaalapnak a 2008-tól felvett hitel egy részét.

A hvg.hu szerint a kormányzat egyebek mellett azt is szeretné, hogy csökkenjenek az MNB kamatkiadásai, a jegybank a bankok kötelező tartaléka után ne fizessen a pénzintézeteknek kamatot, illetve jelenjen meg a másodlagos állampapírpiacon.

Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó gazdaságokra szakosodott közgazdásza a tegnapi kamatvágás után azt mondta, a fő kérdés most már valóban az, ki váltja jövőre Simor Andrást az MNB élén, mert egy „nem konvencionális jelölt idegessé tehetné a piaci szereplőket, akik ortodox utódot akarnak látni”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik