Gazdaság

Módosítják a jövő évi költségvetést

Emelkedett a bevételi, a kiadási főösszeg és a hiány összege is. A hiánycél maradt 2,7 százalék.

A kormány zárószavazás előtti módosító javaslatot nyújtott be a 2013. évi költségvetéshez. A jövő évi bevételi főösszeget 15,084 ezer milliárd forintról 15,314 ezer milliárd forintra emelték. A kiadási főösszeget pedig 15,737 ezer milliárd forintról 16,156 ezer milliárdra növelték. A tervezett hiány összege is emelkedett, 654 milliárd forintról 842 milliárd forintra.

Az NGM közleményében azt írta: a kormány továbbra is elkötelezett a 2,7 százalékos hiánycél tartásában, amellyel Magyarország kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás csapdájából.

Ahhoz, hogy ez a hiánycél biztonságosan teljesüljön, és Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól, a kormány korábban több lépésben egyenlegjavító intézkedésekről döntött, mindösszesen 854 milliárd forintos bruttó összegben. A minisztérium szerint az intézkedések eredményeként a GDP 1 százalékánál nagyobb extra tartalékkal rendelkező költségvetést fogadhat el a magyar Országgyűlés.

A zárószavazás előtti módosító javaslat a kormány által elfogadott konszolidációs lépések mellett tartalmazza az egyes bevételi és kiadási előirányzatok újraszámolását az időközben megváltozott makrogazdasági kilátásoknak megfelelően, valamint a törvényjavaslat benyújtása óta eltelt időszakban a kormány által hozott döntések költségvetésre gyakorolt hatását.

A GDP-nél immár csak 0,9 százalékos bővülést várnak (eredetileg 1,6 százalékot terveztek). A háztartások fogyasztásánál 0,5 százalékos csökkenésére számítanak (korábban 0,3 százalékos növekedést prognosztizáltak). Az exportnál most 6,2 százalékos növekedést lőttek be (8,8 százalék helyett), az importnál pedig 4,5 százalékos növekedésre korrigáltak (8 százalék helyett). A foglalkoztatottak számánál már csak 0,7 százalékos növekedést várnak (előzőleg 2,2 százalék szerepelt). A munkanélküliségi rátánál pedig 10,8 százalékos emelkedésre számítanak (10,3 százalék helyett). Az inflációs előrejelzés 4,2 százalékról 5,2 százalékra módosult a költségvetési tervezetben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik