Gazdaság

A válságot alulmúló szinten a feldolgozóipar

Nem javultak a kilátások, a vállalatok saját helyzetértékelése az egyetlen olyan mutató, ahol történt némi kedvező elmozdulás.

A Kopint-Tárki a feldolgozóipari vállalkozások novemberi helyzetét és rövid távú kilátásait összegezte negyedéves konjunktúratesztjében. Az eredmények szerint csupán marginálisan sikerült kedvező irányba elmozdulni a 2012 nyarán mért rendkívül kedvezőtlen szintekről.

Ekkor majdnem minden, a teszt által mért feldolgozóipari konjunkturális indikátor szintje negatív rekordot döntött. Így minden mutató továbbra is a 2008-2009-es válságot alulmúló szinteken van.

Kereslet

A kilátások a válság legmélyebb pontjához, a 2009. év elejéhez hasonlóak. A termelési prognózis mutatója minden eddig mért szint alá került: jelenleg 33 ponton áll, míg a válság kezdetén 36 pont volt. A legfőbb termelési akadály ebben a negyedévben is, mint mindig, a kereslethiány, ami a belső kereslet elapadásából, és a külső kereslet mérséklődéséből adódik.

Rendelések

A rendelésállományok rendkívül alacsony szinten stagnálnak, így egyre növekszik a kihasználatlan kapacitások aránya. Mivel az exportpiacok jelentősen beszűkültek az elmúlt hónapokban, már az exportáló vállalatoknál is gond van.
A legrosszabb helyzetben a mikro- és kisvállalkozások vannak. A nagyvállalatok (250 fő felett) helyzete saját megítélésük szerint közepes, de kilátásaik – hasonlóan a kisebb cégekhez – rosszak.

Mindez azt jelenti, hogy a feldolgozóipari vállalatok bizalmi indexe már hosszabb ideje van negatív tartományban, mint a válság idején 2008 és 2009 között.

Beruházás

A cégek gyakorlatilag nem terveznek beruházást, pl. építésit sem. Csupán az amortizációt pótló gépipari beruházások várhatóak, de ez is inkább csak a vállalatok nagyjából egyharmadánál valószínű.

Termelés

A feldolgozóipari termelés Magyarországon a harmadik negyedévben stagnált, ami kizárólag a járműipar 6,9 százalékos, valamint az élelmiszeripar 3,5 százalékos termelésbővülésének köszönhető. Ami ellensúlyozta a számítástechnikai ipar 10,4 százalékos csökkenését. Ez utóbbi szinte biztosan nem tér magához jövőre, és a járműiparban is visszafogott exportmegrendelés várható, miután az európai (főleg német, francia és olasz) gyárak visszafogták kibocsátásukat.

Ezáltal a magyar feldolgozóipar 2013-as teljesítménye legfeljebb stagnálás közeli állapotban lehet. Ami azt jelentené, hogy a 2008-2009-es válság után, a 2012-2013-as évet is a recesszió fogja jellemezni az ágazatban – írják az elemzésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik