Gazdaság

Így vernek át minket az élelmiszerkereskedők

vásárlás (vásárlás, bevásárlókocsi, vásárló, )
vásárlás (vásárlás, bevásárlókocsi, vásárló, )

Nem annyi van a csomagban, amennyit ráírnak, nem onnan való az áru, mint amit jelölnek.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) az élelmiszerek árusításánál ellenőrizte a megtévesztő jelöléseket. Az áruházláncok élelmiszer-részlegeiben, illetve kisebb élelmiszerüzletekben, vásárcsarnokokban, piacokon, zöldség-gyümölcs üzletekben ellenőriztek, továbbá élelmiszereket értékesítő webáruházakat, illetve honlapokat is górcső alá vették.

A vizsgált 135 kereskedelmi egység 36 százalékában tártak fel a felügyelők az élelmiszerek jelölésével kapcsolatban valamilyen megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot.

A kimért (lédig) zöldség-gyümölcsnél 14 féle terméknél tapasztaltak megtévesztő jelölést, az előrecsomagolt termékeknél pedig háromnál. Az üzletek által előrecsomagolt termékek közül 15-nél volt eltérés a feltüntetett és a mért tömeg között. A fagyasztott, illetve gyorsfagyasztott félkész élelmiszereknél a képi, grafikai megjelenítés és a feltüntetett összetevők összhangjának vizsgálatakor összesen 5 terméket kifogásoltak megtévesztő jelölés alkalmazása miatt.

Egyéb élelmiszereknél (pl.: kókuszolaj, előrecsomagolt kenyér, húskészítmény, vaj-imitátum) 24 jelöléssel volt gond. A vizsgált 16 webáruházból 6 honlap gyakorlatát nem találták megfelelőnek. A felügyelőségekhez idén január és szeptember között érkezett 36 fogyasztói panaszból (élelmiszerrel kapcsolatos megtévesztés) 17-nél állapítottak meg jogsértést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik