Gazdaság

Így lehet sikeres befektető

targyalas(960x640)(1).jpg (tárgyalás, üzleti megbeszélés)
targyalas(960x640)(1).jpg (tárgyalás, üzleti megbeszélés)

Pénzügyi ismeretek nélkül kvázi szerencsejáték lehet a befektetés.

A 2008 őszén kirobbant és napjainkig húzódó gazdasági válság világossá tette: az emberek és a piacok viselkedését egyre inkább befolyásolja a stressz, az idegesség vagy éppen a túlzott lelkesedés. Ezért kap szerepet a pszichológia, amely a befektetések érzelmi vonulatát vizsgálja – magyarázta Ádok János befektetési pszichológus. a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A befektetések akkor járnak nagy kockázattal, ha az adott személy pénzügyi ismereti, pénzügyi intelligenciája nem megfelelő – magyarázta. Az ember pénzügyi személyisége gyerekkora óta alakul, ezért ha valaki úgy kezd egy befektetésbe, hogy semmi pénzügyi ismerete nincs, az a „szerencsejáték kategória” – fogalmazott.

A szakember úgy látja, éppen ezért a banki termékeket személyre szabottan, az adott befektető személyiségének megfelelően kellene kidolgozni, ajánlani. Így a kockázatosabb eszközökbe valóban azok fektetnének, akik jobban kezelik a stresszhelyzeteket. De az ügyfeleknél is nagyobb odafigyelés kellene. Hiszen ahogy egy hitelfelvételekor ajánlatos tisztában lenni a kockázatokkal és az apró betűs részekkel, úgy a befektetési terméknél is szükséges a tudatosság és a megfelelő pénzügyi kultúra ahhoz, hogy a remélt és a tényleges haszon között ne legyen túl nagy a különbség – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik