Gazdaság

Az amerikai nagykövet alapítványát is kizárták

Az adóhatóság közzétette, mely alapítványokat törölték az szja 1 százalékára jogosító civil kedvezményezettek közül 2012-re. Ezernél is többen kerültek erre a listára.

A regisztrált több mint 24 ezer civil szervezetből 1035 nem gyűjtheti majd a 2012-es adóévi szja-bevallások idején az adónk egy százalékát.

Köztük van a tiszaburai „Pusztataskony-kápolna felújításáért” alapítvány is, amelyről már írtunk, mivel az egy főre jutó legnagyobb adományok között dobogós helyet foglalt el. A 2011-es szja 1 százaléánakk gyűjtésekor azzal tűntek ki, hogy egyetlen adakozójuk volt, akitől 378 ezer forint érkezett, ami több mint tízmillió havi adóalapra utal. Az alapítvány elnöke Szapáry György amerikai nagykövetünk, aki kérdéseinkre azt válaszolta: évek óta támogatja adója egy százalékával (is) az alapítványt.


Fotó: MTI / Bugány János

Érdekesség még, hogy az ismerősen csengő nevű szolnoki Szemünkfénye Alapítvány is a töröltek listáján szerepel. De ez az alapítvány nem azonos a pécsi Szemem Fénye (gyermekbeteg-szállító és gyermekmentő szervezet), illetve a borsodi Szemünk Fénye Alapítvánnyal (program és rendezvényszervezés) – ez utóbbi két szervezet jövőre is gyűjtheti az 1 százalékokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik