Gazdaság

A felét is elengedik a devizahitelnek a menekülő bankok

A kisebb bankok súlyos összegeket engednek el az azonnal végtörlesztő devizaügyfeleknek.

Egyes devizahiteles ügyfeleknek akár a hitel felét is elengedik a bankok, ha végtörlesztenek – derül ki az Azénpénzem.hu blog összeállításából.

A BNP Paribas jelzálogfinanszírozó cége, a UCB alighanem teljes egészében le szeretné építeni hitelállományát – írja a lap. Mint megtudták, „próbaként” azoknak az ügyfeleknek, akik figyelmét hitelközvetítőjük erre felhívja, speciális ajánlatot tesznek. A tízmillió forint alatti tartozásoknál ez akár a kölcsön felének elengedését is jelentheti. Ötmillió forint előtörlesztésével teljes egészében meg lehet szabadulni a hiteltől – írják.

A rendkívüli kedvezmény egyetlen hátulütője, hogy ebben az esetben személyi jövedelemadót kell az ügyfélnek fizetnie a kedvezmény után, ami a fenti példánál 800 ezer forint lenne. Ám a bank „készségesen csatol egy nyilatkozatot is, amiben – saját felelősségére – bárki kijelentheti, hogy nem terheli adó, mert: három hónap átlagában az én és a velem közös háztartásban élő hozzátartozó(i)mnak egy főre eső jövedelme nem haladta meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegének kétszeresét.”

Az UCB nem az egyetlen menekülő – derül ki a cikkből. A pénzügyi békéltetőnél (PBT) kötött megállapodások, ügyvédi jelzések és a közvetítők praxisában előfordult esetek is azt mutatják, hogy a hitelösszegből nem csak a UCB hajlandó adott esetben engedni. Mindezt azonban (beleértve a UCB-nél történteket is) szigorúan „egyedi” megállapodásnak minősítik a bankok. Több jelzés is érkezett a bloghoz arról, hogy ilyet el lehetett érni az AXA Banknál. Mostanában azonban már elzárkóznak ezektől a tárgyalásoktól. Újabban állítólag a Raiffeisennél hajlanak ezekre a tárgyalásokra, de egyelőre csak céges hitelnél értesültek ilyenről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik