Gazdaság

Már csak egy hónapig lehet segítséget kérni

pénz-ház (pénz, ház, )
pénz-ház (pénz, ház, )

December végéig, azaz már csak egy hónapig kezdeményezhetik a devizaadósok az árfolyamvédelmi rendszerbe való belépést - figyelmeztetett a Nemzetgazdasági Minisztérium szombaton.

Az árfolyamrögzítés célja, hogy az egyes devizák jelentős árfolyam-ingadozási hatását tompítsa, és a hitelesek helyzetét kiszámíthatóbbá tegye. Az árfolyamrögzítés 60 hónapig, de legfeljebb 2017. június 30-ig tart.

Ez idő alatt az adós a svájcifrank-hitelének törlesztő árfolyamát 180 forinton, az euróét 250 forinton, a jenét 2,5 forinton rögzítik. Az árfolyamgát feletti rész pedig gyűjtőszámlára kerül. A havi törlesztőrészlet egy részét a hitelező és az állam átvállalja, így a hiteladós a 60 hónap alatt több százezer forintnyi kedvezményben részesül.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) legfrissebb adatai szerint az idén október 31-ig 78 610 gyűjtőszámlát nyitottak meg a pénzintézetek a bajba jutott adósok kérésére. A könnyítés igénylésére 450 ezer fő jogosult. A rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök teljes állománya október végén 731 milliárd forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik