Gazdaság

Újabb termőföldekre lehet pályázni

termofold(960x640)(4).jpg (termőföld, föld, földművelés, mezőgazdaság, kapálás)
termofold(960x640)(4).jpg (termőföld, föld, földművelés, mezőgazdaság, kapálás)

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet most olyan területeket hirdet meg, amelyek szerződése egy éven belül jár le.

A harmadik, most induló pályázati körben közel 20 ezer hektár föld kerülhet haszonbérleti szerződés keretében hasznosításra – mondták el a szervezetnél az MTI kérdésére. Ezekre a földekre a mostani bérlők is pályázhatnak. Így mind a jelenlegi, mind a jövőbeli földhasználóknak tervezhetővé válik gazdaságuk fejlesztése, idejében fel tudnak készülni a birtokbavételre – közölte a szervezet.

Az NFA eddig két földhaszonbérleti pályázati körben hirdetett termőföldeket, ezek összesen 65 ezer hektárt tesznek ki – emlékeztetett a szervezet. Ebből az első körben már több mint 20 ezer hektárra szerződést is kötött, ez jelenleg több mint 1260 szerződést jelent.

Ennek több mint háromnegyedét természetes személy, azaz fiatal termelő, családi gazdálkodó, őstermelő és egyéni vállalkozó kapta. Az átlagos birtokméret így pályázatonként nem éri el a 18 hektárt sem – hívta fel a figyelmet az NFA.

A jövőben is a Nemzeti Vidékstratégiában rögzített célkitűzések alapján a kis- és közepes vállalkozások földhöz juttatását segíti az NFA. A földhaszonbérleti pályázati rendszer úgy van felépítve, hogy abban spekulálni lehetetlen – olvasható a közleményben.

Az NFA az MTI érdeklődésére közölte még azt is: a második körben jelenleg már közel 7 ezer hektárra hirdettek meg haszonbérleti pályázatot. Ez több mint 370 pályázati felhívást jelent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik