Gazdaság

Újabb benzinárjóslat

benzin (benzin, 95-ös)
benzin (benzin, 95-ös)

Kis csökkenést valószínűsít a GKI Energiakutató.

A cég szerint az elmúlt egy hét nemzetközi piaci folyamatai a benzinnél 1, a gázolajnál 2 forintos árcsökkentést indokolnának, de az elmúlt 2 hét változásai alapján a benzin kiskereskedelmi átlagára akár 3, a gázolajé 2 forinttal is csökkenhet december 5-én, szerdán. Ezért várhatóan a benzin kiskereskedelmi átlagára 405-408 forint, a gázolaj ára 425-427 forint lehet december 5-én, szerdán.

Az elmúlt egy évben az üzemanyagárak alig változtak: a benzin mintegy 2,5 százalékkal drágult, a gázolaj 2 százalékkal lett olcsóbb. A havi átlagkeresetek benzinártól elmaradó növekedése miatt tavalyhoz képest csaknem 4,5 százalékkal kevesebb benzint és változatlan mennyiségű gázolajat lehet tankolni egyhavi nettó átlagkeresetből – emlékeztet a GKI Energiakutató, amely szerint a Mol hetenkénti árképzései eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól, de a trendeknek mindenképpen azonosnak kell lenniük.

A GKI Energiakutató a múlt héten a benzinnél 2 forintos csökkentést, a gázolajnál változatlan árakat látott volna indokolnak, ami azonban elmaradt. A benzin ára az idén április elején érte el a csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj január közepén volt a legdrágább, akkor egy liter átlagosan 449 forint volt. Az autósok 20-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik