Gazdaság

Az E.ON elnézést kér, de utólag számláz

Rengeteg fogyasztó kapott nemrégiben az E.ON-tól levelet arról, hogy februárig visszamenőleg pótszámlát állít ki, mert a korábban kiküldött számláin tévesen tüntetett fel egy tételt.

A fogyasztók nagy számát érintheti az E.ON Energiaszolgáltató Kft. utóbbi napokban kiküldött, számlaküldési probléma tárgykörben írt levele – írja a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) a honlapján. A tájékoztatás értelmében egy, a számlázási rendszert érintő módosítás miatt 2012. február óta a számlákon feltüntetett egyik tétel – a pénzeszközök részszámlákban elszámolt nettó értéke – tévesen került kimutatásra az elszámoló számlákon.

Az NFH arra is felhívja a figyelmet, hogy ha a fogyasztó úgy ítéli meg, hogy a korábbi számlákon helytelenül szereplő, utólagosan kiszámlázott befizetendő összeg anyagilag megterhelő a számára, kérésére – a jogi rendelkezések értelmében – a szolgáltató a téves vagy elmaradt számlázás időtartamával azonos időn belül, havi egyenlő részletekben, kamatmentes részletfizetést köteles biztosítani. Az E.ON egyébként szabályszerűen járt el, amikor pótszámlát és tájékoztató levelet küldött az érintett ügyfeleknek.

Megkeresésünkre azt írták, hogy társaságuk a piaci változások, a módosuló tarifák figyelembevételével folyamatosan karbantartja, fejleszti számlázási rendszerét. Ebben a folyamatban a számlázási rendszert érintő módosítás miatt 2012. február óta a számlákon feltüntetett egyik tétel – a pénzeszközök részszámlákban elszámolt nettó értéke – tévesen, a szabályozott mértéknél kisebb összegben szerepel az elszámoló számlákon.

Ezt korrigálták a pótszámlával. A befizetendő összeg jellemzően néhány száz forinttól az ezres nagyságrendig terjed, átlagosan 1000-1200 forint közé tehető. A díjkiegyenlítés határidejét egyébként meghosszabbították december 5-ig. Azok, akiknek megoldhatatlan terhet jelent a befizetés, kamatmentes részletfizetési lehetőséggel élhetnek – erősítették meg. Ha az érintett fogyasztási helyen időközben ügyfélváltozás történt, akkor az összeget időarányosan számlázzák ki az érintettek között. A kellemetlenségekért elnézést kérnek.

Ebből áll a villanyszámla
Amikor a fogyasztó befizeti a „villanyszámlát”, akkor ezzel fizet egyrészt a beszerzett és elosztott villamos energiáért, tehát megfizeti az áram mint „termék” árát, másrészt  megfizeti az úgynevezett rendszerhasználati díjakat, harmadrészt pedig az egyéb pénzeszközöket. Az „egyéb pénzeszközök” olyan törvényben előírt díjak összege, amelyeket a szolgáltató továbbítani köteles az átviteli rendszer irányítója felé. Az átviteli rendszer irányítója – amely a villamosenergia-rendszert irányítja – hazánkban jelenleg a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik