Gazdaság

Több száz embert utcára tesz a Gyulai Húskombinát

Irracionális háromszáz embert állásidőn tartani, amikor a pénz elfogyott, és belátható időn belül nem indul újra a termelés. Ezzel indokolta a háromszáz fős létszámleépítést a felszámolóbiztos. Gyula alpolgármestere felháborítónak tartja a lépést, a húsipari dolgozók tüntetésre külnek.

400-600 millió forint azonnali likvid forrásra lenn szüksége az üzemnek a folyamatos termeléshez, egyelőre azonban csak 150 millió áll rendelkezésre – mondta el Máté Istvánné, a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. megbízott felszámolója. A húskombinát a pénzpiacon nem jut hitelhez, nem létező forrásokból pedig nem készíthető üzleti terv 2013-ra – tette hozzá.

Alt Norbert, Gyula alpolgármestere elfogadhatatlannak tartja az elbocsájtásokat. Ha egy stratégiailag kiemelt vállalatnál a felszámolás két hónapon belül a termelés azonnali befejezését és a dolgozók csoportos elbocsátását jelenti, akkor az több, mint felháborító – mondta. Hozzátette, az önkormányzat minden elképzelhető lépést megtett, hogy az üzem a felszámolás alatt is működjön, mégsem tapasztalnak érdemi pozitív elmozdulást a cég ügyében sem helyi, sem országos szinten.

Az elbocsátások január közepére várhatók. A Húsipari Dolgozók Szakszervezete Budapesten, a Vidékfejlesztési Minisztérium elé tüntetést szervez a hazai húsipar szereplőivel és az érintett települések polgármestereivel – mondta el Petrusán Györgyné, az üzemi tanács elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik