Gazdaság

Budai szerint menthető a gyulai kolbász

gyulai kolbász (gyulai kolbász, )
gyulai kolbász (gyulai kolbász, )

A Gyulai Húskombinát kedvezőbb helyzetben van, mint Kapuvár, ésszerűbb gazdálkodással és a márkatermékek megőrzésével az üzem működtethető – jelentette ki Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára Békésen.

„Amit a kormány megtehetett egy magáncég érdekében, azt mind megtette és én is” – mondta Budai Gyula a húskombinát megmentését célzó kormányzati akcióról. Az államtitkár úgy látja, az üzem életképes és működtethető, ha kizárólag gyulai és csabai kolbászok előállítására és májasok gyártására koncentrál.

A Gyulai Húskombinát jelenleg 3-4 napokat tud dolgozni. A baj az, hogy kevés a hazai sertésalapanyag a piacon, és nem tudja a megrendeléseket teljesíteni. A húskombinát előtt két alternatíva áll: csak annyi terméket állít elő, amennyihez sikerül hazai alapanyagot vásárolnia, vagy importból dolgozik, de az már nem lesz gyulai brand. A mezőgazdasági tárca segítségével a húskombinát az áruházláncokkal tavasszal fél évre szóló szerződéseket írt alá, a kombinát teljes kapacitására.

Az alapanyaghiány a vágóhíddal rendelkező húsipari cégeknek is gondot okoz – jegyezte meg Budai Gyula.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik