Belföld
lazar-janos(210x140)(2).jpg (ingyenes, )

Lázár: Több munka ugyanannyiért

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint több terhet kell viselniük az utóbbi 20-25 év nyerteseinek.

Lázár János pénteken, egy budapesti nemzetközi vezetői konferencián arról beszélt, hogy a kormány úgy tudja megtartani a társadalmi bizalmat, ha a közteherviselésből mindenkire nagyobb terhet rak, aki ennek elviselésére képes. Lázár János közölte: ha a pénzzel rendelkező szektorok nem járulnak hozzá növekvő mértékben a terhek viseléséhez, akkor meggyengül a politikai stabilitás. Az államtitkár szerint a Fidesz-kormány – mint minden olyan válságos helyzetben, ahol innovációra, kreativitásra, “szabadságharcos szellemre, némi forradalmi alkotásra”, illetve a haza védelmére, és valamilyen régi rendszer lebontására van szükség – kiválóan érzi magát.

A teher elosztásában jó a kormány

Lázár úgy vélte: az elmúlt két év kormányzása talán a terhek elosztásában volt a legerősebb. A válság módot adott átgondolni, ki viseli a krízis terheit, ezért fontos elv, hogy a gazdasági szereplőket – a bank- és energiaszektor képviselőit, a multikat – bevonják a közteherviselésbe. Az államtitkár szerint a 2008-as gazdasági válság után Európa elsősorban szociális válságban maradt, annak ellenére, hogy eredetileg épp egy krízis megoldására, a tartós béke és gazdasági növekedés megalapozására jött létre. Magyarországnak létérdeke, hogy az EU, az európai gondolat képes legyen megújulni, “több Európa” legyen abban az értelemben, hogy szociális igazságosság és a források igazságos elosztása valósuljon meg, mert ennek hiányában újabb válságokkal kell szembenézni.

Kisebb állam

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy 2008 óta – kevés kivétellel – minden európai kormány megbukott, amely a krízis megoldásával próbálkozott. A válságok kialakulásához szerinte a tehetetlen, túlterjeszkedő, korrupt, cselekvésképtelen állam nagyban hozzájárult, ezért új választ kell adni arra, az állam milyen legyen. Lázár János szerint erős, kicsi, aktív és intelligens állam kell, amely képes a szerteágazó érdekek összehangolására. Ha a politika nem veszít arisztokratikus jellegéből, akkor ez a szélsőséges csoportok megerősödéséhez vezet – tette hozzá.

Több munka, kevesebbért

Nehéz helyzetben van a politika – a nyugat-európai országok is küzdenek ezzel -, amikor egy jóléthez szokott társadalmat szembesítenie kell azzal, hogy többet kell dolgoznia, valamint hogy rosszabbul kell élnie, mint eddig. “Magyarországon nekünk azzal kell szembesítenünk a társadalmat, hogy az eddigieknél többet kell dolgozni ugyanazért a bérért, vagy legalábbis bizonytalan, hogy a több munkáért több bért tudunk-e biztosítani” – ismerte el Lázár János. A válság fontos tünete, hogy egy átlagválasztónak azonnal megnő az elvárása az állammal szemben, azt szeretné, hogy az állam és a kormány védje meg őt, vagyis az államnak sokkal nagyobb lesz a felelőssége.

A kormánynak még van mit tennie

A Fidesz-kormányt az a cél vezérli, hogy a válságban ennek megfeleljen. A magyar kormány kifejezetten kezdeményező, elől megy, vállalva minden ezzel kapcsolatos hazai és nemzetközi konfliktust – vélekedett a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Lázár János szerint a kormánynak minőségi szolgáltatást kell nyújtania, a rosszul működő rendszerek helyett hatékony és finanszírozható struktúrákat kell létrehoznia. A Fidesz-kormány ma az oktatásban, a szociális ellátásban, az egészségügyben épp ezt teszi – emelte ki.Úgy vélekedett, hogy a magyar állam a digitalizációban, az IT-szektorban és az infokommunikációs megoldásokban rejlő lehetőségeket még nem használja ki teljesen, ezen kell változtatni, és ez növelheti a szolgáltatások színvonalát is.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.