Gazdaság

Garázsvásárok fenyegetik a kereskedőket

Német bolhapiac (bolhapiac, németország, )
Német bolhapiac (bolhapiac, németország, )

A használtcikk-kereskedők egyre jobban aggódnak a házi bolhapiacok növekvő népszerűsége miatt, amelyek megélhetésüket fenyegetik – írta a Napi Gazdaság.

A lapnak egy veszprémi használtruha-bolt tulajdonosa elmondta: az utóbbi időben több hozzá betért vásárló is üres kézzel távozott, közölve, hogy a garázsvásárban sokkal olcsóbban talál hasonló cikkeket. Egy szombathelyi boltos pedig arról számolt be, hogy 15-20 százalékkal csökkent a forgalma a házi bolhapiacok beindulása óta. Perjés Ferenc szerint sok ócskás lehúzhatja majd a rolót, ha a garázsvásárok népszerűsége tovább nő.

A házaknál tartott vásárok népszerűségének egyik oka, hogy ezeket a magáneseményeknek minősülő rendezvényeket nem kell bejelenteni, és évi 800 ezer forintos éves forgalomig még adót sem kell fizetni az eladások után – írta a Napi Gazdaság. Sok helyen, különösen az ünnepek idején, már heti rendszerességgel ismétlik azokat, és a határ közelében lévő településekre már külföldről is járnak át vásárlók.

A garázsvásárokon a kínálat is változott az utóbbi időben. Már nem csak levetett ruhát, és feleslegessé vált játékokat lehet találni, hanem bútorokat, elektronikai cikkeket szerszámokat, vagy akár házi befőttet és lekvárokat is. Egy régiségkereskedő a lapnak elmondta: olykor már értékes dísztárgyak is felbukkannak ezeken a házi bolhapiacokon, és egyre több vállalkozó járja azokat egy jó vásár reményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik