Gazdaság

Orbán harcba száll az uniós pénzekért

orbán viktor (orbán viktor)
orbán viktor (orbán viktor)

Négymilliárd euróval kevesebbet szán az unió Magyarországnak, mint hét évvel ezelőtt. Orbán Viktor ezen a pozíción jelentősen javítani szeretne. Az Európai Tanács elnökével már csütörtök este tárgyalt a miniszterelnök Brüsszelben, ahol rendkívüli csúcstalálkozón egyeztetnek a következő hétéves EU-büdzséről.

Elfogadhatatlan lenne egy olyan uniós költségvetés, amely “méltánytalan” helyzetbe hozza Magyarországot. Ezt Orbán Viktor Herman Van Rompuy-jal, az Európai Tanács elnökével is közölte – tájékoztatott a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtök este. A miniszterelnök pár órával korábban, amikor megérkezett, nyilatkozott magyar újságíróknak is.

“Most, amikor be fogok lépni az épületbe, akkor a kohéziós alapokat illetően 18,3 milliárd eurón fogunk állni, és amikor legutóbb, hét évvel ezelőtt megállapodtunk, akkor 22,4-nél voltunk. Azért megyek be, hogy Magyarország pozícióit ebben a számrendszerben jelentősen javítsuk” – mondta a miniszterelnök. Azt viszont nem árulta el, hogy milyen összeggel állna fel elégedetten a tárgyalóasztaltól. Csak annyit mondott: “Majd ha kijövök, meglátjuk”. Arra a kérdésre, hogy milyen esélyt lát a megállapodásra, azt felelte: “Ha nem lenne esély, nem mennék be”.

“Elfogadhatatlan magyar érdeksérelem”

A miniszterelnök a Gazdasági Rádiónak úgy fogalmazott: Magyarország számára a kohéziós források sorsa a legnehezebb kérdés az európai uniós költségvetési tárgyalásokon. A jelenlegi javaslat szerint a kohéziós alap forrásainak átlagos csökkenésénél nagyobb mértékben vágnák vissza a Magyarországra eső forrásokat. A miniszterelnök szerint ez „egy olyan diszkrimináció, egy speciálisan magyar sérelem”, amelyet ő maga elfogadhatatlannak tart.

Így spórolna az EU

Az uniós állam- és kormányfők rendkívüli találkozóját azért hívta össze Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, hogy döntsenek az unió 2014 és 2020 közötti többéves pénzügyi keretéről. A nettó befizető országokat tömörítő csoport az uniós költségkeret csökkentését szeretné elérni a válságra hivatkozva, továbbá az EU-s források hatékonyabb elköltését szorgalmazza. A Magyarországot is sorai közt tudó “kohézió barátai” nevű országcsoport viszont fenntartaná vagy növelné az uniós források mennyiségét. Azzal érvelnek, hogy ezek a pénzek a növekedésösztönzés és munkahelyteremtés hatékony eszközei.

A Herman Van Rompuy által készített legutóbbi javaslat mintegy 75 milliárd euróval csökkentette az Európai Bizottság által javasolt eredeti, mintegy 1033 milliárd eurós főösszeget. A kohéziós pénzt pedig az eredeti, 339 milliárdos javaslattal szemben 309,5 milliárd euróban maximálná.

Ezért van nehéz helyzetben Magyarország

A Magyarországnak juttatható kohéziós támogatások két okból csökkenhetnek. Egyrészt, mert a jóval alacsonyabban, az adott tagállam hazai össztermékének 2,4 százalékában határoznák meg az egyes országoknak juttatható összegek felső határát. Másrészt, a kohéziós boríték kiszámolásánál az adott állam várható gazdasági növekedését is számításba veszik, Magyarországnak pedig a következő időszakban az egyik legalacsonyabb növekedést jósolta az eredeti javaslatot készítő Európai Bizottság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik