Gazdaság

Sunyiságra gyanakszanak a devizahitelesek

Nagyon lecsökkent a bankokkal szembeni bizalom. A devizahitelesek pedig minden közeledést, így a segítséget is gyanakvással fogadják.

Az OTP Jelzálogbank igazgatója, Gyuris Dániel az Origónak adott interjújában azt mondta, döbbenetes és igen veszélyes, hogy mennyire aláásta az elmúlt időszak kommunikációja a bankok felé irányuló bizalmat.

Biztos, hogy történtek hibák a devizahitelezés bírálati szakaszában, és előre nem látható módon nagyot ugrottak a törlesztőrészletek az árfolyam ingadozása miatt. Ezt sokan igazságtalannak érzik. De azért azt látni kell, hogy a forinthitelesek a 2011 közepe előtti öt éven keresztül többet fizettek vissza a bankjuknak, mint egy ugyanolyan összegű devizahiteles ugyanezen futamidő alatt – jegyezte meg.

A bizalom az utóbbi időben annyira sérült, hogy ma már a valóban jó megoldásokat is elutasítják az adósok, erre példa az árfolyamgát szomorú tapasztalata. Egy egyértelműen kedvező, a törlesztést kisimító eszközt jó, ha az adósok 40 százaléka fog igénybe venni. Az év végéig még indítunk egy közös banki kampányt az árfolyamgát népszerűsítésére, de még így is, azok körében is legfeljebb 60 százalékos lesz a részvétel, akik már egyszer-kétszer késedelembe estek. Ez csak azzal magyarázható, hogy valami sunyi dolognak tartják ezt a kétségtelenül nem egyszerű konstrukciót, ezért inkább elutasítják, holott csak nyerhetnének vele a lakossági devizahitelesek.

A folytatásért kattintson ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik