Gazdaság

Ügy lett a nyugdíjak megadóztatása

nyugdíjas (szegénység, )
nyugdíjas (szegénység, )

A növekvő egészségügyi költségeket a nyugdíjak bruttósításával lehetne fedezni – mondta a Semmelweis Terv végrehajtásának koordinálásáért felelős egykori miniszteri biztos. A kormány szerint ez nincs a napirenden.

Bodrogi József a Napi Gazdaság Az egészség ára című konferenciáján elmondta: 300 milliárdos többletbevételt jelentene, ha a nyugdíjasok egészségügyi járulékot fizetnének a nyugdíjak bruttósításával. A miniszteri biztos szerint hiba lenne lemondani erről a lehetőségről.

Elmondta: továbbra is komoly finanszírozási és fenntarthatósági gondok jellemzik a magyar egészségügyet, s a közeljövőben javulás nem várható. Kiemelte: az elmúlt években 500 milliárd forintot vontak ki a területről. Amíg nem lesz gazdasági növekedés és ezt nem pótolják vissza a rendszerbe, áttörés nem várható, ezért áthidaló megoldásként különböző forrásteremtési technikákban kell gondolkodni – tette hozzá.

Az egészségügyi költségek növekedése részben demográfiai okokkkal magyarázható. A biztos szerint a “Ratkó-korszak bombája hamarosan robban”, az 1955-56-ban születettek nyugdíjba vonulásával ugyanis a járulékfizetők száma csökkenni fog, a nyugdíjjárulékokra pedig többet kell fordítani, s ezzel óriási nyomás alá kerül a jelenleg működő rendszer.

A hír megjelenése után közleményben cáfolta Bodrogi kijelentéseit az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága. Mint írták: “nincs a kormány napirendjén a nyugdíjasok társadalombiztosítási járulékfizetésének a bevezetése, sem az egészségügyi szolgáltatási csomag tartalmának szűkítése”. A közleményben kiemelték, hogy “Bodrogi József miniszteri biztosi megbízatása 2012. november 13-án lejárt. Ettől a dátumtól kezdve megszólalásaiban nem az Emberi Erőforrások Minisztériumának hivatalos álláspontját közvetíti, pusztán független szakértőként nyilatkozik”.

A kormány ülésén Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere szintén arról beszélt, hogy Bodrogi Józsefnek semmilyen jogosultsága nem volt arra, hogy a Kormány nevében bármilyen nyilatkozatot tegyen egy mai egészségügyi konferencián.

Az MSZP a két külön cáfolatot azzal magyarázta, hogy a kormány „joggal tart a nyugdíjasok haragjától, hiszen jórészben velük fizettette ki bukott gazdaságpolitikája árát az elmúlt két és fél évben”. A szocialisták azt viszont nem értik, hogy a miniszteri biztos megbízatásának lejártáról miért nem a konferencia lejárta előtt szólt a minisztérium sajtóosztálya.

Az MSZP azt is furcsállja, hogy a konferencián Szócska Miklós egészségügyi államtitkár miért nem tette rögtön szóvá, hogy Bodrogi már nem a kormány biztosa. Mekkora lehet a káosz az Emminél, ha az államtitkárnak nem tűnt föl, hogy olyan beszél a kormány nevében, akinek a megbízatása több mint egy hete lejárt? – teszi fel a kérdést az ellenzéki párt.

Korábban tévesen azt írtuk, hogy változik a nyugdíj számításának módszere jövő évtől. Nem változik. Elnézést kérünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik