Gazdaság

Megint kevesebbet ért a munkánk

üres pénztárca (üres pénztárca, )
üres pénztárca (üres pénztárca, )

Bár nőtt szeptemberben a keresetünk, de az infláció miatt kevesebbet ért, mint tavaly ilyenkor. És megint kevesebb embernek volt munkája.

Kapcsolódó cikkek

A nemzetgazdaságban – a legalább 5 fős vállalkozásoknál, a költségvetési intézmé­nyek­­nél és a meg­fi­gyelt nonprofit szer­ve­zeteknél – a bruttó átlag­ke­re­setek 4,5, a csa­ládi ked­vezmény fi­gye­lem­bevé­te­le nélkül számított nettó átlagkeresetek 1,8 százalékkal ha­ladták meg az előző év azonos időszakit (január-szeptember) – jelentette a KSH.

A nettó átlagkereseteknél azonban már csak átlagosan 1,8 százalékos növekedést mértek. Miközben az infláció szeptemberben csúcson, 6,6 százalékon járt. Ez azt jelenti, hogy a reálkeresetek átlag 4,8 százalékkal csökkentek, hiába nőtt a bruttó és a nettó is.

Az első kilenc hónapban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 219 700 forint volt. A vállal­ko­zá­soknál dolgozók átlagosan 230 000, míg a közszférában – a nem közfoglalkoztatás keretében – foglalkoztatottak 211 800 forintot kerestek. A köz­fog­lalkoztatottak átlag­keresete 73 200 forint volt. A bruttó kerese­tek 4,5 százalékkal (a közfoglalkoztatottak nélkül 6,2 százalékkal) haladták meg a 2011. január–szeptemberit.

A verseny­szférában a bruttó átlagkeresetek 7,1 százalékkal nőttek. A költségvetésben a közfoglalkoztatás sú­lyá­nak növekedése miatt csökkent a bruttó átlagkereset. De ha ettől eltekintünk, akkor is csak 3,5 százalékos volt az emelkedés.

Az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 142 000 (ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 99 100, a szellemi foglalkozásúaké 187 300) forint volt, 1,8 százalékkal (a közfoglalkoztatás ha­tását kiszűrve 3,5 százalékkal) magasabb az előző évi­nél. A versenyszférában a nettó keresetek 4,1, a közfoglalkoz­tatot­tak nélküli köz­szfé­rában 1,8 százalékkal (vagyis infláció alatt) emelkedtek.

A versenyszféra legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásainál 1 millió 817 ez­er fő volt alkal­ma­zás­ban, 34,6 ezer fővel kevesebb, mint 2011 azonos időszakában. A költségvetési szfé­rá­­ban 749 ezren dolgoztak (14,6 ezer fővel többen az egy évvel korábbinál), közülük átlagosan 88 ezren köz­foglalkoztatás keretében. A köz­fog­lal­koz­tatottak létszáma 2012 első kilenc hó­nap­j­­ában több mint négy­szerese volt (átlagosan 70,1 ezer fő) az előző év azonos időszakinak.

Összessé­gé­ben az 5 fő feletti vállal­ko­zá­­sokban, a költségvetési szférában (a közfog­lalkoztatottakkal együtt), valamint a megvizsgált nonprofit szer­ve­­ze­teknél 2 millió 671 ezer fő állt alkalmazásban, 19,6 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik