Gazdaság

Ennyit hagy jövőre Matolcsy a zsebünkben

ures-zseb(210x140)(2).jpg (üres zsebek)
ures-zseb(210x140)(2).jpg (üres zsebek)

Az adóváltozással azok járnak a legjobban jövőre, akik bruttó 660 ezret keresnek, és legfeljebb 3 gyermek után kapnak családi kedvezményt. Havi 202 ezer forint alatt viszont nem nő a nettó, hacsak a munkáltató nem emel.

Hétfőn elfogadta a parlament az adótörvényeket: jövőre tényleg eltörlik a szuperbruttót, így mindenki 16 százalékos szja-t fog fizetni (ha a családi adókedvezményt nem vesszük figyelembe). Mivel az idén már csak havi bruttó 202 ezer forint felett volt szuperbruttó (vagyis 1,27-el fel kellett szorozni az szja-alapot, és ez után fizetni az adót), így azok járnak jól jövőre, akik ennél többet keresnek.

Igaz ez egészen havi egymillióig. Merthogy szintén jövőre eltörlik nyugdíjjárulék-fizetési plafont. Ami viszont havi 660 ezer forint felett csökkenti a nettófizetést, mert az e feletti bérre is meg kell fizetni a 10 százalékos egyéni nyugdíjjárulékot.

Havi 202 ezer forintos fizetés alatt azonban senki ne reménykedjen abban, hogy pusztán az adóváltozások miatt több lehet jövőre a borítékjában. Ebben a sávban csak akkor nőhet a bér, ha a munkáltató emel.

Kik járnak a legjobban?

Azok, akiknek idén bruttó 660 ezer forint a fizetésük, és legfeljebb 3 gyermek után veszik igénybe a családi adókedvezményt – emeli ki a Pénzcentrum cikke, amiben bérkalkulátort is talál. Nekik a szuperbruttó kivezetése miatt csaknem 20 ezer forinttal nő havonta a nettó bérük (és még éppen a nyugdíj-fizetési plafon alatt vannak, tehát semennyivel nem csökken a nettójuk).

Akik nyernek

Bruttó 300 ezer forintos jövedelem esetén például a 202 ezer forint fölötti 98 ezer forintos résznek a 4,32 százalékával, vagyis havi 4 234 forinttal nő a havi nettó bér. Ötszázezer forintból már havonta 12 874 forinttal több marad a munkavállalók zsebében. A legtöbbet azok nyerik, akiknek idén és jövőre is 660 ezer forint lesz a bruttó fizetésük: ők havonta nettó 19 786 forinttal gazdagodnak. A gyermektelenek mellett ugyanez igaz az egy-, illetve kétgyermekesekre is.

A három-, illetve többgyermekeseknek viszont bruttó 530 ezer forint jövedelemig nem változik a nettó bérük. Nekik ugyanis a családi adókedvezmény miatt már az idén sem kellett szja-t fizetniük. Így a szuperbruttó eltörléséből adódó további könnyítésből már semmit nem éreznek. Jól járnak viszont azok a háromgyermekesek, akik bruttó 530 ezer forintnál többet keresnek.

Akik vesztenek

A nyugdíjjárulék-fizetési plafon eltörlése miatt viszont a magasabb jövedelműeknek laposabb lehet jövőre a borítékjuk. Jelenleg napi 21 700 forint jövedelem fölött nem kell nyugdíjjárulékot fizetni (ez évi bruttó 7 920 500 forint, havi bruttó 660 ezer forintot jelent). Ez a határ jövőre megszűnik, vagyis az e feletti fizetésekre is le kell szurkolni a járulékot. A tehernövekedés hatását azonban részben ellentételezi a szuperbruttó kivezetése. Agy csak bruttó 1 millió 8 ezer forint havi jövedelem fölött csökken jövőre a nettó.

A jól kereső, négy vagy annál több gyermeket nevelőket azonban meglepetés érheti. Ugyanis négy kedvezményezett eltartott esetén már bruttó 660 ezer és 730 ezer forint között is csökken a nettófizetés. Viszont 730 ezer és 1 millió forint havi kereset között valamivel jobban járnak az adózók, mint az idén. A portál kalkulátora szerint a négygyermekesek bruttó 830 ezer forintos jövedelem mellett nyerik a legtöbbet, havonta nettó 10 134 forintot.

Az ötgyermekesek azonban semmilyen többletjövedelemre nem számíthatnak az adóváltozások révén. Havi bruttó 660 ezer forintig ugyanannyi lesz a nettófizetésük, mint az idén. Az ennél magasabb jövedelmekből viszont kevesebb marad 2013-ban az 5 gyermeket eltartó adózóknál. Havi 800 ezer forintos jövedelemnél például 14 ezer forint mínusz lesz náluk.

Így látja az EU

A lap emlékeztet arra, hogy a kormány és a kétharmados többségű Országgyűlés sem fogadta meg az Európai Bizottságnak azt az intelmét, hogy csökkenteni kellene az alacsony jövedelműek adóját. A bizottság levélben figyelmeztetett: az egykulcsos adó bevezetésével a minimálbéren foglalkoztatott, gyermektelen munkások adóterhe 4,8 százalékról 16 százalékra emelkedett, míg az általános adóteher a járulékokkal együtt 38,8 százalékról 48,8 százalékra nőtt, ami az egyik legmagasabb az EU-ban.

A bizottság szerint a családtámogatási rendszeren is változtatni kellene, mivel a szociális kiadások meglehetősen magasak, ugyanakkor nem kellően hatékonyan célzottak Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik