Gazdaság

10 ezer becsapott ember kerülhet utcára

A kormány azt ígérte, segít abban, hogy fennmaradjon a Mal Zrt. De ha a vörösiszap-katasztrófa miatt kiszabott csillagászati bírságot behajtják a cégen, akkor már karácsony előtt bezárhatják az üzemet.

Becsapottnak érzik magukat az emberek Ajkán – írja a Világgazdaság. Azok legalábbis – mintegy tízezren –, akik a Mal Zrt.-nél dolgoznak, vagy a céghez köthető egyéb tevékenységből élnek – utal a lap a munkahelyek megmentéséért küzdő Ajkai Alumíniumipari Szakszervezet (AASZ) és a vegyipari érdekvédelem (VDSZ) közleményére.

A kormány néhány hónappal ezelőtt úgy határozott, hogy létrehoz egy bizottságot, amelynek a Mal Zrt. fennmaradásának részleteit kellett volna kidolgoznia. De a grémium azóta sem kezdte meg a munkát.

De közben kiszabták a cégre a rekord magas, 135 milliárd forintos környezetvédelmi bírságot. Méghozzá jogerős bírósági végzés nélkül. A hatóság nem fog eltekinteni ennek kifizetésétől (bármikor behajthatják), ami a Mal azonnali bezárásához vezethet, így utcára kerülhet minden dolgozó. Akár már karácsony előtt – állítja a cégnél működő szakszervezet.

Az érdekvédők egyébként nem a bírság jogosságát vonják kétségbe. Hanem azt mondják, hogy az méltatlanul és szándékosan túlzó összegű.

Az ipar velejárója, hogy időről időre komoly büntetésekkel kell ösztönözni a cégeket arra, hogy egyre biztonságosabb és környezetkímélőbb módszerekkel termeljenek. S itt példát is említenek, a BP brit olajcég világszerte ismert katasztrófáját a Mexikói-öbölben, amiért a közelmúltban több mint 4,5 milliárd dolláros pénzbírsággal sújtották a céget.

Két és fél ezelőtt a BP több magyarországnyi területet szennyezett be, a tragikus eset halálos áldozattal is járt. Az ezért járó, rekordösszegű bírság azonban nem a cég tönkretételét, hanem a munkahelyek megőrzése mellett egy új habitus kialakítását célozta. 2010-ben, amikor a katasztrófa történt, a BP árbevétele 297 milliárd volt, 2011-ben a 375 milliárdot is meghaladta. Ehhez képest kapott 4,5 milliárdos bírságot, fizetett továbbá 7,3 milliárd dollár kártérítést a halászoknak, és 7,8 milliárd dollár takarítási költséget.

A magyarországi vörösiszap-ömlés mintegy 1000 hektárnyi területet érintett, tragikus módon több halálos áldozata is volt. A Mal Zrt. felelősségét jogerős bírósági ítélet mind ez idáig nem állapította meg a tragédiáért, a cégnek mégis ki kell fizetnie a 135 milliárd forintnyi bírságot úgy, hogy az éves árbevétele 30 milliárd forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik