Gazdaság

Karácsonyhoz közeledve sincs “kedvünk” sokat költeni

hógömb (karácsony, )
hógömb (karácsony, )

A lakosság nemigen akar nagyobb összegű beruházásokra költeni, s még a közeli karácsony sem dobta meg a vásárlási kedvünket - derült ki a Cofidis friss felméréséből. A hitelektől pedig még mindig fázunk.

Az előző negyedévben még 40 százalék jelezte, hogy a következő három hónapban nagyobb beruházást tervez, most már csak 32 százalék. Pedig ilyenkor már számolni lehetne a karácsonyi kiadásokkal is. A Cofidis Hitel Monitor kutatási adataiból az is kiderül, hogy a kisebb összegű beruházást tervezők aránya pedig nem változott: a lakosság közel háromnegyede tervez kisebb értékű vásárlást a következő három hónapra saját maga vagy szerettei számára.

Inkább lakásfelújítás, mint konyhai gép

Ha mégis nagy összegű beruházásra szánják magukat, a legtöbben lakásfelújításra, lakáskorszerűsítésre (16 százalék), valamint berendezésre (8 százalék), konyhai gépekre (6 százalék) terveznek költeni. A szezonális hatás jól nyomon követhető az eredményekben: az utazásra harmad annyian terveznek költeni, mint a korábbi (nyári) időszakban.

S bár a nagyobb összegű beruházásra gondolók aránya jelentősen csökkent, azok aránya alig mérséklődött, akik mindezt hitelből tennék (11-ről 9 százalékra). Nagyjából minden második autót például hitelből vennének meg, s az LCD, illetve plazmatelevízióhoz is harmadrészben ilyen úton jutna hozzá, aki szeretne. A lakásvásárlást és korszerűsítést viszont csak negyedrészben fedeznénk hitelből (de mindez a teljes lakosságon belül csak 1-2 százalékos hitelfelvételt jelentene).

Akárcsak az előző negyedévben, most is átlagosan megközelítőleg 800 ezer forint hitelt vennének fel, akik ebből finanszíroznák nagyobb beruházásaikat. A kisebb hitel felvétele most kevésbé népszerű, mint korábban: a vásárlást tervezők mindössze 31 százaléka venne fel maximum 99 ezer forintos hitelt. Enyhén emelkedett viszont azok aránya (51 százalékra), akik 100 ezer forint feletti, illetve egymillió forint feletti hitelt (18 százalék) szándékoznak felvenni.

Nem változott a véleményünk a hitelekről

Az egyes hitelek megítélését továbbra is maga a hitelcél határozza meg. Az emberek kétharmada elfogadhatónak tartja a lakáscélú hitelt, és a lakosság közel fele felelős döntésnek tartja a tanulmányok finanszírozására vagy egészségügyi ellátás céljára történő hitelfelvételt is. Ugyanakkor a többség elutasítja a családi büdzsé egyensúlyban tartására, a hétköznapi kiadásokra, utazásra és ajándékvásárlásra költött hiteleket. Mégis magas azok aránya, akik az első két célra vesznek fel hitelt

A lakosság háromnegyede tart attól, hogy a hitelek rejtett költségeket tartalmaznak, ami nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy közel ennyien (63 százalék) érzik a hitelkonstrukciókat a hétköznapi emberek számára átláthatatlanoknak. A többség (57 százalék) úgy véli, meggondolatlanság nem nélkülözhetetlen dolgokra hitelt felvenni. Továbbra is a lakosság negyede érzi úgy, hogy nincs igazán tisztában a thm fogalmával, míg csaknem minden második válaszadó (48 százalék) gondolja, hogy pontosan tudja, mit takar a thm egy hitel esetén.

A lakosság kétötöde (43 százaléka) elismeri ugyanakkor, hogy a hitelfelvétel lehetőséget ad nagyobb léptékű célok gyorsabb elérésére. De csak egyharmadnyian gondolják, hogy nem igazán kell tartani a hitelfelvételtől vagy annak visszafizetésétől. Kifejezetten kevesen (17 százalék) érzik a hitelek pozitívumának, hogy segítségükkel hamarabb, spórolás nélkül juthatunk bizonyos termékekhez.

Személyi kölcsön csak magas kamatra?

Továbbra is kétharmadnyian gondolják úgy, hogy személyi hitelhez magas kamat mellett lehet hozzájutni, és ezen felül más költségekkel (kezelési költség, számlavezetési díj stb.) is számolni kell (61 százalék). A pozitívumok között továbbra is a kötetlen felhasználás vezet (69 százalék), de sokan előnyeként emelik ki a gyorsaságot (50 százalék) és a váratlan kiadások finanszírozásának lehetőségét (46 százalék). Az egyszerűséget azonban csak 34 százalék ismeri el, és hasonlóan kevesen (30 százalék), gondolják, hogy ilyen hitellel a háttérben nem is kell tartani a váratlan helyzetektől.

Rulírozó hitel – kevesen tudják, mi az

Olyan hiteltípus, amely lehetőséget ad rá, hogy az adós a már visszafizetett kölcsönösszeget részben vagy egészben ismételten igénybe vegye az igényelt hitelkeret erejéig, amennyiben a törlesztőrészleteket a szerződésnek megfelelően hiánytalanul befizeti.

Mindössze a lakosság 10 százaléka tudja pontosan, hogy mit is takar ez a kifejezés. Ők elsősorban a visszafizetett összeg felvételének ismétlődő lehetőségét emelik ki a konstrukció elemei közül. Az előnyök között leghangsúlyosabban a gyorsaság, a likviditás és a szükséghelyzetre való megoldási lehetőség jelent meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik