Gazdaság

Így úszhatja meg a sárgacsekk-adót

sárgacsekk (sárga csekk, csekk, csekkadó)
sárgacsekk (sárga csekk, csekk, csekkadó)

Némi utánajárás kell hozzá, de végül is megúszható a köznyelvben sárgacsekk-adónak keresztelt pénzügyi tranzakciós illeték. Az egyik kulcs pedig éppen a sárga csekk.

A jövőre bevezetésre kerülő pénzügyi tranzakciós illetéket alapvetően a bankoknak, pénzintézeteknek kell megfizetniük. De mint számítani lehetett rá, különböző mértékben ugyan, de át fogják hárítani az ügyfelekre az új terhet. Vagyis ránk. De nem minden pénzügyi szolgáltató tesz így, és nem minden esetben (nem minden tranzakciónál).

Csekkezve

Szerdán kiderült például, hogy a Magyar Posta nem fogja az ügyfelekre hárítani a tranzakciós illetéket, hanem befizeti a költségvetésbe az új sarcot. Ők egyébként a csekkes befizetéseknél érintettek a tranzakciós illetékben. Minden csekken befizetett összeg után 2 ezreléket kell utalniuk az államnak. S ezt nem terhelik rá a csekkbefizetőkre.

Már csak arra kell megoldást találni, hogy a munkahelyünktől átutalással kapott fizetésünket hogyan tudjuk készpénzben kivenni a bankból úgy, hogy arra ne számítsanak fel tranzakciós illetéket (és ha lehet költséget sem). Mert ha átállunk a csekkes számlafizetésre, akkor arra a posta jóvoltából nem kell illetéket fizetnünk. Ha pedig minden mást is készpénzzel fizetünk, akkor megint csak megúsztuk az új sarcot.

Készpénzfelvét akár ingyen

A Pénzcentrum.hu nemrégiben 11 bank jövő évi ajánlatát vetette össze. Cikkükből az derül ki, hogy több banknál is találhatunk olyan számlacsomagot, amelynél a 3 ezreléknél olcsóbban, vagy akár nulla forintért tudunk felvenni jó magyar forintot. 260 ezer forintig nézték a készpénzfelvételt, három lépésben. 60 ezer forintot saját ATM-ből négy bank (Esrte, K&H, OTP, Unicredit) egy-egy bankszámlatípusáról lehet felvenni ingyenesen. (Az ingyenes szolgáltatásokhoz a számlanyitás feltétele többnyire meghatározott havi összegű beérkező utalás.)

A 60+100 ezer forint felvétele közülük már csak háromnál költségmentes. (De az itt kieső Erste költsége is jóval kevesebb, mint amennyi a készpénzfelvétel illetéke lenne.) A 260 ezer forint felvétele pedig egy ötödik bank (FHB) egyik számlájáról lehetséges a legkedvezőbb díj mellett. A 3 ezrelékes 780 forintos tranzakciós illeték helyett 80 forintból megúszható.

Tehát aki mindenképpen mentesülni akar az áthárított tranzakciós illeték alól (és vállalja a csekkezést meg a készpénzes fizetést), az sikerrel járhat. Ez a fajta trükközés persze nem igazán vág egybe a kormánynak azzal a törekvésével, hogy csökkentsék a készpénzforgalmat. Sőt!

Utalva

A másik lehetőség az lehet, hogy nem csekkezünk, hanem átutalással és bankkártyával fizetünk. Az említett kigyűjtésben ezeket a tételeket 180 ezer forintig nézték meg. Harmincezer forintos csoportos beszedést (két tételben), ugyanennyi rendszeres átutalást, illetve bankon kívüli átutalást, valamint kilencvenezer forintos bankkártyás vásárlást vettek figyelembe. Táblázatuk szerint négy olyan bank is van (Axa, CIB, Erste, K&H), amelynek egy-egy számlacsomagjánál nem kell költséggel számolnunk.

S ha a maradék 80 ezer forintunkat készpénzben vennénk fel, akkor a K&H-nál ezt is megtehetjük, s az Ersténél is csak a tranzakciós illeték felényit számítják fel nekünk a kiválasztott számlánál.

Ami félő

Annak nincs realitása, hogy a cégek átállnának a tranzakciós illeték miatt a készpénzes fizetéskiadásra. Viszont ahol eddig szürkén vagy feketén foglalkoztatták és fizették a dolgozókat, ott eggyel több ok lehet a tranzakciós illeték arra, hogy továbbra is megreszkírozzák ezt. Kérdés, mennyire lesz visszatartó erő, hogy a hírek szerint az adóhatóság egyre eredményesebb a fekete foglalkoztatók lefülelésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik