Gazdaság

Értelmetlen a női kvóta

Német acélmű (németország, acélmű, munkás, )
Német acélmű (németország, acélmű, munkás, )

Ha "lent" kevés női munkaerő dolgozik a szakmában, akkor "fent" sem lehet kifogásolni a hiányukat.

Szívesen alkalmazna több nőt a német fémfeldolgozó ipar, de nincs elég jelentkező, így a női vezetői kvóta bevezetésének sem lenne értelme. Rainer Dulger a német fémfeldolgozó ipar munkaadói érdekképviseleti szerve, a Gesamtmetall elnöke szerint “rettenetes” hatása lenne az ágazatban a kvóta bevezetésének. Mérnöki tudományokban képzett női munkaerő ugyanis csak korlátozott számban áll rendelkezésre. Ha “lent” kevés női munkaerő dolgozik a szakmában, akkor “fent” sem lehet kifogásolni a hiányukat – fogalmazott.

A fémfeldolgozó ipar évek óta intenzív erősfeszítéseket tesz női alkalmazottak toborzására és családbarát munkahelyek teremtésére. Aki “jó pénzt” akar keresni, annak a fémfeldolgozó és elektronikai iparba kellene jönnie dolgozni – hangsúlyozta Dulger a Welt am Sonntag lapnak. Pályaválasztáskor azonban a fiatal nők változatlanul az eladói, asszisztensi és fodrász szakmákat részesítik előnyben: valamilyen fémipari szakma először az 52. helyen tűnik fel a preferenciáik rangsorában.

A kvótarendszer bevezetésénél sokkal fontosabbnak tartaná a Gesamtmetall elnöke a gyermekes anyák foglalkoztatási körülményeinek javítását. A családbarát munkahelyek megteremtése viszont szerinte össztársadalmi feladat kellene hogy legyen, azt lehet egyszerűen a munkaadókra áthárítani – hangsúlyozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik