Nagyvilág

Új vezetői állások csak nőknek

Jóváhagyták azt az uniós szabályt, amely szerint javítani kell a nemi arányokon a tőzsdén jegyzett vállalatok vezetői között. Itthon 20 cégnél kell több nőt alkalmazni.

Elfogadta az Európai Bizottság azt az irányelvtervezetet, amely szerint az évi 50 milliónál nagyobb forgalmú és 250 embernél többet foglalkoztató, tőzsdén jegyzett vállalatoknak legkésőbb 2020-ig 40 százalékra kell emelniük a nők arányát felügyelőbizottságaikban.

Magyarországon az irányelv nagyjából 20 céget érinthet. A testület megállapítja, hogy jelenleg a Budapesti Értéktőzsde BUX indexében szereplő cégek felügyelő bizottságaiban 5,3 százalék a nők aránya, ami elmarad az unió egészének 13,7 százalékos átlagától. Ez az arány csak Cipruson és Máltán alacsonyabb. A bizottság szerint a felügyelő bizottsági elnökök és a vezérigazgatók között egyetlen nő sincs. A bizottság úgy látja, hogy Magyarországon jelenleg semmilyen intézkedés nem segíti a nemek arányának kiegyensúlyozását a felügyelő bizottságokban.

Ha hatályba lép és a tagállamok átültetik saját jogrendjükbe, akkor a jogszabály értelmében a felügyelő bizottságok megüresedett helyeire – a jelentkezők alkalmasságának, képzettségének vizsgálata után – mindaddig csak a kisebbségben lévő nem arra alkalmas, megfelelően képzett jelentkezőit lehetne alkalmazni, amíg arányuk el nem éri a 40 százalékot.

A szabályozás értelmében a tagállamok kötelessége lesz meghatározni, hogyan szankcionálják, ha egy vállalat nem teljesíti a kvótát.

Noha az Európai Bizottság nem tőzsdén jegyzett nagyvállalat, igyekszik jó példával szolgálni: a biztosok kollégiumának tagjai közül minden harmadik nő, a felső vezetésben 27,2 százalékos, a középvezetők között 28,7 százalékos, a bürokraták esetében pedig 42,4 százalékos a hölgyek aránya – hangsúlyozta a döntést ismertető Viviane Reding, a bizottság alapvető jogokért felelős tagja.

A sajtóban csak női kvótaként emlegetett javaslat körül már hetekkel ezelőtt komoly vita alakult ki. Kilenc uniós tagország, köztük Magyarország levelet írt a bizottságnak, amelyben amellett érvelnek, hogy a nemek egyensúlyának elősegítését nem uniós szintű szabályozással, hanem tagállami szinten kell elősegíteni. Korábbi lapértesülések szerint néhány héttel ezelőtt a bizottságon belül sem volt egyetértés a javaslatról. Az eredetileg októberben bejelenteni tervezett javaslatot ezért csak egy hónappal később véglegesítette a brüsszeli testület. Viviane Reding szerint a tervezet lényege nem változott, csak azért volt szükség több időre, hogy 100 százalékosan meggyőződjenek arról, a javaslat összhangban áll az uniós szerződésekkel és az Európai Unió Bíróságának esetjogával, amelyek következetesen és szigorúan tiltják a diszkriminációt, vagyis a megkülönböztetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik